Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Proč má drtivá většina politiků husí kůži ze švýcarské přímé demokracie?

Přestože již několik desetiletí funguje ve Švýcarsku přímá demokracie, která se zde nadmíru osvědčila, nebyla dodnes zavedena v takové podobě nikde na světě.

Je to zcela jistě hlavně tím, že by politici a hlavně jejich stranické aparáty neměly takovou moc, jako doposud. Ryby si přeci svůj rybník samy nevypustí, to by byly samy proti sobě. Proto má drtivá většina politiků z přímé demokracie husí kůži a bude se proti jejímu zavedení bránit zuby nehty.

Proč ale přímá demokracie funguje ve Švýcarsku? Líbí se mi názor paní Jarmily Kubátové, která píše, že to může být možná tím, že je tato země pokladnou světových bankéřů a ti potřebují, aby zde bylo trvale stabilní prostředí bez sebemenších sociálních otřesů. Proto ze Švýcarska mohli udělat vládci světa neutrální zemi, kde se prý už asi 200 let neválčilo a zavedli v něm přímou demokracii, aby byl lid maximálně spokojen a nevytvářely se zde žádné třecí plochy.

Švýcarská přímá demokracie zapříčinila to, že ačkoliv nemá tento stát skoro žádné suroviny, je to i přes to jedna z nejlépe prosperujících zemí světa. Je také přímo neskutečné, že zde žijí lidé mluvící různými jazyky (němčina, francouzština, italština, aj.), s různým náboženstvím (katolické a protestanské) a různou kulturou, a přesto zde neexistují vnitřní konflikty.

Toto všechno se podařilo díky zvláštnímu systému státní správy, který je pro občany jediným stmelujícím principem. Jedná se o vyváženou kombinaci držených, sdílených a delegovaných pravomocí na třech úrovních státní správy: na úrovní obce, kantonu a federace. Díky tomu Švýcarská konfederace existuje v pohodě již více než 700 let.

Zadavatel: SPD; Zhotovitel: SPD; Politické hnutí: SPD

2017-09-08T09:35:36+02:00