Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: Přidali jsme peníze slušným lidem

Tomio Okamura: Přidali jsme peníze slušným lidem

Podpořili jsme přes veškeré naše výhrady (a máme jich opravdu hodně) návrh státního rozpočtu na rok 2018 a díky hlasům SPD se tak přidaly miliardy korun na sociální služby pro potřebné občany a na zdravotnictví a od ledna dostanou přidáno také důchodci, pracovníci v sociálních službách, ve školství, ve zdravotnictví, hasiči, policisté a další slušní lidé nejen ve státní správě. Ti všichni dostanou díky hlasům SPD přidáno. Proti rozpočtu hlasovala ODS, TOPO09 a Piráti a STAN se zdrželi. Podívejte se, co jsem řekl ve Sněmovně.

Dámy a pánové, čím více se zamýšlím nad předkládaným státním rozpočtem pro rok 2018, čím více detailů si uvědomuji, tím větší to působí bolest. Ekonomika poroste tempem 3 – 4 procenta, ale už třetím rokem po sobě roste složená daňová kvóta. Z úrovně 32,6 procenta v roce 2015 se dostane na 34,4 procenta.

Rozpočet provází očekávání nižšího čerpání peněz z EU. Operační programy jsou plánovány na úrovni pouhých 41 miliard korun, a i když se české vládní kapitálové výdaje mírně navyšují, celkově jsou nižší. To se promítne do investic a do vnitřního dluhu, zejména pokud jde o infrastrukturu investic. Poklesne objem investic. Plánované investice pro příští rok poklesnou pod 90 miliard, což je proti letošnímu rozpočtu o sedminu, a co je kouzelné, přesto navrhovaný rozpočet nesníží schodek státního rozpočtu.

Ministerstvo práce a sociálních věci spolyká 588 miliard korun. Bohužel tyto peníze zdaleka nejdou jen potřebným. Vadí mi, že ti, co žijí nepřizpůsobivým parazitním způsobem života, budou nadále podle návrhu brát veřejné peníze. Ale stejně tak považuji za parazity i ty kdo jsou jinak a mnohdy velmi sofistikovaně přisátí na veřejné peníze – například tzv. politické neziskové organizace.

Pozoruhodné je, že 33 miliónů korun měsíčně jde jen za provoz softwaru, obsluhujícího výplaty sociálních dávek. Nerozumím tomu, měl jsem vždy pocit, že si koupím software a ten mi v počítači běží už dál zadarmo resp. při minimálních dalších nákladech.

Při pohledu na návrh rozpočtu vidíme i další nelibé věci. Spotřebitelské ceny narostly, ale životní a existenční minimum zůstalo na stejné úrovni celých 7 let a zůstane pravděpodobně nadále. Tedy opět voda na mlýn soukromým exekutorům, protože čím nižší částka životního minima, tím menší nezabavitelná částka a tím častější ekonomická likvidace byť i bagatelního dlužníka.

Nadbytečný Senát nás bude stát příští rok 588 562 865 Kč. My v SPD navrhujeme Senát zrušit. Bohužel jsme však v tomto návrhu osamoceni.
Výše uvedené příklady vyjmenovávám s tím, že výdaje státu potřebují opravdu hloubkový audit. My za SPD navrhujeme nějaké změny a přesuny a podpoříme také některé změny, se kterými přicházíte i vy, vážené kolegyně a kolegové z konkurenčních stran.

Nebudu zde dlouze vyjmenovávat, co podpoříme a co ne, to uvidíte při následujícím hlasování, ale shrnu to do jednoduchého principu. Podporujeme a podpoříme každou změnu, která zvýší životní úroveň našich občanů.
A mimochodem, aby bylo vidět, že nejsme ideologičtí a dogmatičtí, tak podpoříme neinvestiční podporu nepolitickým neziskovým organizacím, které se zabývají Podporou obnovy přirozených funkcí krajiny – zadržování vody. Jde totiž o jedno ze zcela zásadních témat současnosti, které bohužel politici i veřejnost opomíjejí. Kvalitní půda, ornice je nejen strašně důležitá pro svou schopnost zadržet vodu, ale je to klíčový prvek pro kvalitu našich potravin a samozřejmě pro naši potravinovou soběstačnost, ke které bychom se měli postupně zase propracovat.

Naším klíčovým tématem v SPD je nejen decentralizace moci v politice a prosazení prvků přímé demokracie, ale také decentralizace energetiky a ekonomiky. Lokální a místní soběstačnost – to je jediná smysluplná budoucnost a odpověď na dovozy nekvalitních šmejdů z celé Evropy či světa.

A dovolím si zakončit prosbou. Pojďme co nejdříve zcela vážně diskutovat systémový audit veřejných výdajů, včetně těch mandatorních hlavně z pohledu jejich účelnosti a efektivity a teprve poté pojďme promyslet systémové změny výdajů státního rozpočtu.
Myslím, že třeba Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) by mohl ministerstvo po ministerstvu zanalyzovat výdaje i příjmy a připravit analýzu včetně zhodnocení stavu na základě dlouholetých kontrol. I na to by bylo mimo jiné NKÚ v rozpočtu přidat peníze – a tady by to byly peníze velmi dobře investované, jelikož by se naopak státu vrátily v následných úsporách.

—————————————————————————————————–

Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů. A jestli se mnou souhlasíte, prosím SDÍLEJTE, ať se názory našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) dozví co nejvíce lidí. Děkuji, že jste navštívili můj profil a přeji, ať se Vám daří.

2017-12-20T19:50:11+02:00