Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: V ČR bují korupce

Tomio Okamura: V ČR bují korupce

Česká republika si zásadně pohoršila v nejnovějším celosvětovém žebříčku vnímání korupce a propadli jsme se na 47. příčku, což nás řadí k podprůměru. A není divu, jelikož za Sobotkovy, Babišovy a Bělobrádkovy vlády strmě narostly veřejné zakázky zadávané přímo bez soutěže. S tímto jednáním vlády naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zásadně nesouhlasí. My od počátku prosazujeme maximální transparentnost veřejných zakázek, ovšem Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda nám naše návrhy stále zamítá. Proto Vás prosím o podporu v klíčových říjnových volbách do Parlamentu, abychom mohli změnit politiku v České republice.
Opět podáme a budeme prosazovat naše návrhy zákonů, které přinášejí přímou osobní, hmotnou odpovědnost za svěřený majetek pro všechny, kdo hospodaří s veřejným majetkem. A podáme také naše návrhy zákonů na přímou volbu a odvolatelnost politiků a dalších veřejných činitelů a budeme opět žádat hloubkový audit výdajů a činnosti všech státních orgánů a úřadů a tzv. mandatorních výdajů.
Navrhneme také po vzoru vyspělých západních zemí institut korunního svědka v případě terorismu a korupce – tzn. beztrestnost pro ty, kdo usvědčí pachatele korupce nebo terorismu. To podstatné je, že žádný zákon o zakázkách nezabrání plýtvání nebo předražování – to udělá jen přímá odpovědnost odpovědných za hospodaření, a možnost korupci a zneužívání pravomocí účinně a rychle odsuzovat a trestat.
Obecně totiž platí, že pro nejlepší možný transparentní výsledek není důležitá jen pouze nějaká soutěž, ale také to, aby zakázka byla účelná a nejlepšího poměru výkonu a ceny. A to nezískáte jen veřejnou soutěží, ale také tím, že aktivně hledáte nejlepšího dodavatele a v prvé řadě nejlepší řešení. V tomto zásadním nedostatku je polovičatost a nekoncepčnost na první pohled sice líbivých, ale ve skutečnosti přihlouplých návrhů spolků typu Rekonstrukce státu nebo současného zákona o střetu zájmů. Tyto pseudořešení naopak pomáhají lépe korupci maskovat a komplikují transparentní jednání.
Dám vám příklad – u kamaráda v malé obci potřebovali upravit zvuk v obecním sále, který postavili bohužel tak, že se v něm nedalo hrát. Vypsali výběrové řízení, ovšem přihlásila se jen jedna firma, a udělala přibližně za 400 tisíc korun odhlučnění. Přitom kdyby obec sama aktivně poptávala u dalších firem, tak ho pořídí i za 100 tisíc. Obec by tak ušetřila 300 tisíc korun. Myslet si tedy, že když se vypíše výběrové řízení, tak se udělalo maximum pro nejnižší cenu a pro veřejný prospěch, je totální hloupost – vy naopak musíte aktivně hledat to nejlepší řešení a nečekat až vám někdo pošle nabídku.
A samozřejmě, pak tu máme kreativní projekty – když mi někdo vymyslí například geniální nápad jak zviditelnit město z hlediska cestovního ruchu, tak asi na cizí nápad těžko můžu vypsat výběrové řízení – anebo když Zlín chtěl stavbu od své rodačky Evy Jiřičné, tak prostě jde těžko vybrat někoho jiného. Druhou věcí je, že tato stavba byla neuvěřitelně drahá a je dodnes nevyužitá, což jistě není dobře.
.
Ale zpátky k tématu. Je zcela jasné, že to jediné všespasitelné tedy není zákon o zakázkách, ale vymahatelná odpovědnost po tom, kdo zakázku zadává, a samozřejmě jsme v našem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) také pro to, aby v tomto směru měl co nejširší kompetence Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který má v náplni šetřit efektivitu a účelnost zakázek.
Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů. A jestli se mnou souhlasíte, prosím sdílejte.
Foto: Martin Šesták, ČT24

2017-02-07T16:44:51+01:00

Jurečkův návrh reformy systému sociálních dávek nezabrání jeho zneužívání

Pátek 16.02.2024|