Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: Vláda opět odmítla referendum

Tomio Okamura: Vláda opět odmítla referendum

Vláda obelhala lidi a opět ODMÍTLA prosadit ve Sněmovně zákon o referendu. Přestože to lidem před třemi lety slíbili a prosazení zákona o referendu je součástí vládního prohlášení i koaliční smlouvy. Podívejte se na video, co jsem řekl poslancům ve Sněmovně. Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů. A jestli se mnou souhlasíte, prosím sdílejte, ať se lidé dozví pravdu..
Vážené dámy a pánové, neúprosně se blíží parlamentní volby, tedy konec našich mandátů a konec vlády koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Dovolím si znova připomenout tři roky staré programové prohlášení této vlády a závazek, že přijme zákon o referendu.
Skutek však utek. Myslím, že by vláda měla najít čas na to, aby se řešilo to, co politici svým občanům slibují již 119 let. Tedy zákon o celostátním referendu.
Vím, že přijetí zákona o referendu schválně odkládáte, aby nebyl přijat. Uplynulý víkend jsme se dočetli, že mezi vládními poslanci panují obavy, že by referendum mohli lidé zneužít k vyvolání otázek o odchodu Česka z EU, a proto zákon raději přijmout nechtějí.
Dočetli jsme se také, že se vládní poslanci v současné době obávají konání všelidového hlasování a za odstrašující příklad považují vládní poslanci Brexit a také italské referendum o změnách ústavy, po němž padl premiér.
Pochopím, že demokracie mnohým z vás nevoní, ale blíží se volby, a jestli nyní nezačneme okamžitě zákon o referendu projednávat, tak jeho přijetí již do konce volebního období není možné stihnout.
V této souvislosti připomínám, že můj zákon o referendu, který jsem zde již před třemi lety předložil, jste mi zamítli. A tehdy váš ministr Dienstbier sliboval, že vláda připraví svůj vlastní návrh. Výsledkem je, že jste jako vždy obelhali občany a neplníte to, co jste občanům slíbili.
A zamítli jste mně i našemu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) také náš návrh zákona o odvolatelnosti politiků a jejich přímé hmotné odpovědnosti.
Ale já Vám říkám, že ti vaší vládou a vládními poslanci opovrhovaní občané, se budou ptát, co jste udělali proto, aby v této zemi byli odpovědní odpovědnější, a ti, kterým patří Česká republika, tedy občané, skutečně ve své zemi vládli.
Věřte, že ptát se na to budeme všichni.
Proto opětovně navrhuji zařadit na program schůze Poslanecké sněmovny návrh zákona o celostátním referendu, sněmovní tisk 559, dnes po pevně zařazených bodech. A doufám, že budete konečně hlasovat pro.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA

2017-02-07T16:34:50+02:00