Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Snažíme se prosadit zákon o celostátním referendu!

Aktualita

Radek Rozvoral: Snažíme se prosadit zákon o celostátním referendu!

V úterý prošel v Poslanecké sněmovně druhým čtením návrh zákona o celostátním referendu, který je vlajkovou lodí hnutí SPD k postupnému nastolení opravdové demokracie.

Naneštěstí prošel pouze vykastrovaný návrh zákona o celostátním referendu a to proto, že si hnutí ANO, ČSSD, Piráti a KSČM svými návrhy na demokracii pouze hrají a odmítají demokratický návrh SPD, který umožňuje hlasovat o všech důležitých otázkách. Po několika jednáních se nakonec rozhodlo, že výchozím návrhem zákona pro druhé čtení, bude návrh z dílny ČSSD, do kterého se na návrh sněmovního Ústavně právního výboru vložil tzv. kompromisní komplexní pozměňující návrh.

Podle tohoto návrhu nelze v referendu hlasovat o základních právech a svobodách, změně ústavního pořádku, státním rozpočtu a daních, porušení závazků, které pro ČR vyplývají z mezinárodního práva, členství ČR v mezinárodní organizaci nebo instituci, ustavování osob do funkcí nebo jejich odvolání, individuálních právech a povinnostech nebo vyslovení souhlasu s vypovězením nebo ratifikací mezinárodní smlouvy. Referendem by také nebylo možné schvalovat právní předpisy. Návrh referenda by muselo podepsat minimálně 450 tisíc občanů ČR a doba pro sběr podpisů by činila jeden rok. Rozhodnutí v referendu by bylo přijaté a závazné, hlasovala-li pro návrh nadpoloviční většina hlasujících a tato většina současně představuje alespoň 25% voličů.

Toto všechno jsou podmínky, které jsou z našeho pohledu pro vyhlášení referenda reálně nesplnitelné a jsou navrhované přesně tak, aby bylo vyhlášení referenda pro občany co nejvíce ztíženo a nebylo možné žádné referendum nikdy vyhlásit, což znamená, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Jaký je návrh hnutí SPD, který odmítají ostatní politické strany? Chceme, aby se v obecném referendu mohlo hlasovat v podstatě o všem kromě omezení práv vyplývajících z Listiny základních práv a svobod nebo změny rozsudku soudu. A navrhujeme, aby pro vyvolání referenda stačilo 100-250 tisíc podpisů s tím, že neomezujeme občany žádným povinným kvórem účasti na hlasování. Toto všechno je obsaženo v našem pozměňovacím návrhu, který je vložen do sněmovního systému, a budeme se ho snažit ve třetím čtení prosadit.

Pro pořádek ještě uvedu, že ostatní politické strany jako je ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Trikolóra na rovinu řekly, že žádný zákon o celostátním referendu nechtějí a odmítají i přímou volbu prezidenta republiky.

Další velkou překážkou pro schválení zákona o celostátním referendu je přístup Senátu, jehož zástupci na všech schůzkách již dopředu dávali najevo, že je v horní komoře Parlamentu k tomuto zákonu velký odpor. Vzhledem k tomu, že se jedná o ústavní změnu zákona je potřeba pro jeho schválení třípětinová většina všech poslanců a třípětinová většina všech přítomných senátorů. Tato podmínka s negativním postojem většiny senátorů nám napovídá, že s prosazením zákona o celostátním referendu bude obrovský problém. My se ale nevzdáme a i nadále budeme bojovat o to, abychom demokratický a funkční zákon o celostátním referendu prosadili.

2019-11-07T06:41:19+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0