Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaEvropská unie s využitím nástroje, který se jmenuje emisní povolenka drtí ekonomiku svých členských zemí

18.1.2021 18:24
Tomio Okamura: Evropská unie s využitím nástroje, který se jmenuje emisní povolenka drtí ekonomiku svých členských zemí.
Tím, že obchodování s emisními povolenkami dala Evropská unie na burzu, staly se z emisních povolenek, který měly mít významný vztah k životnímu prostředí, cenné papíry, které nakupují spekulanti, které nakupují například americké penzijní fondy a jiní, takže my platíme nikoliv peníze na životní prostředí, ale platíme peníze, na kterých vydělávají spekulanti, a to samozřejmě drtí naší ekonomiku. Cílem právě tohoto nástroje je zničit současnou ekonomiku a nahradit ji falešným ideálem zelené Evropy a světa.
Rostoucí cena emisní povolenky má být ekonomickým nástrojem, jak zničit takzvaně emisně špinavé zdroje včetně energetických dalších zdrojů. Je to nebezpečné šílenství, které jinak zvládne tlumit bohatá země jako Německo a jinak země, kterou je Česká republika. Politika Evropské unie, to znamená zvyšování ceny emisních povolenek, je základní příčinou a bez odstranění této příčiny je nemožné zastavit energetickou krizi. To znamená, i my v hnutí SPD se přikláníme k tomu, že bychom po vzoru Polska měli z tohoto obchodování s emisními povolenkami vystoupit. Odstranění této příčiny znamená říci Evropské unii ne. Spojence najdeme a k tomuto kroku se chystá Polsko. Přestaňme respektovat vnucená pravidla ekonomické sebevraždy v podobě emisních povolenek. Jde o ideologický, nikoliv tržní nástroj.
K energetické budoucnosti naší země musíme zajistit dostatek cenově dostupné energie. Co je pro to třeba udělat?
Za prvé musíme mít dostatek zdrojů. Dnes to znamená investovat do jaderné energetiky a předčasně neodstavit tepelné elektrárny. Jaderná energetika znamená nejenom Dukovany, ale začít okamžitě stavět další bloky v Temelíně, protože bez dostatku energie nemůžeme snížit ceny.
Za druhé, a to je velmi důležité a myslím si, že bohužel ruku v ruce s Evropskou unií to nepůjde, posílit regulační nástroje státu. Stát musí mít silné regulační nástroje na cenovou politiku výrobců, distributorů a také na regulaci vývozu elektrické energie. Pokud bude cenu u nás vyrobené energie určovat německý odběratel, tak se naši lidé nedoplatí. To znamená, pokud tu energii tady dokážeme vyrobit, tak ji tady musíme nechat, a ne obchodovat ji na burzách, musíme ji tady nechat pro české občany. A pokud to nedokážeme zajistit, bude to velký problém.
A za třetí to nejpodstatnější, a to je nepodřídit se Zelenému údělu a emisnímu povolenkovému totalitarismu. My na to budeme apelovat a budeme s tím novou vládu konfrontovat při každé příležitosti.
2022-01-18T18:18:24+01:00