Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaEvropská unie vyhrožuje Maďarsku postihem, pokud nezmění zákon o neziskovkách

Evropská unie vyhrožuje Maďarsku postihem, pokud nezmění zákon o neziskovkách

22.2.2021 9:17
Tomio Okamura: Evropská unie vyhrožuje Maďarsku postihem, pokud nezmění zákon o neziskovkách.
Podle loňského verdiktu Soudního dvora EU Maďarsko porušuje unijní předpisy. Pokud se Bruselu vláda premiéra Viktora Orbána nepodrobí, čeká Maďarsko finanční postih. Globalista George Soros z toho má jistě radost. Hnutí SPD odmítá, aby se Evropská unie vměšovala do vnitřních věcí suverénních států. I hnutí SPD předkládá zákon, který má dostat pod kontrolu financování politických neziskovek. Vidíme, že EU nepomáhá, ale škodí. Čím dříve se zní dostaneme, tím lépe!
Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (546 tisíc korun), se musejí povinně registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Tyto „neziskovky“ musejí rovněž na webových stránkách výslovně uvádět, že jsou „organizacemi podporovanými ze zahraničí“.
Unijní soud však konstatoval, že se jedná o „diskriminační a neodůvodněné omezení“, které je v rozporu se základními právy včetně ochrany osobních údajů či svobody sdružování. Nevím, co je na principech, které zavedlo Maďarsko, špatného… Každý stát má právo bránit svou demokracii proti vměšování zahraničních agentů.
„Evropský soudní dvůr byl jednoznačný – maďarskou vládou uvalená omezení na financování organizací občanské společnosti nejsou v souladu s právem EU,“ citovala místopředsedkyni EK Věru Jourovou agentura DPA. Nevládní organizace jsou podle eurokomisařky nepostradatelnou součástí demokracie. „Musíme je podporovat, nikoliv je potlačovat,“ dodala.
2021-02-22T09:02:55+02:00