Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaFialova vláda neřeší prohlubující se energetickou krizi v České republice

Fialova vláda neřeší prohlubující se energetickou krizi v České republice

9.6.2022 17:09
Tomio Okamura: Fialova vláda neřeší prohlubující se energetickou krizi v České republice.
Ostatní vlády v Evropě svým občanům pomáhají. Naše občany, pracující rodiny a podnikatele drtí neustále rostoucí ceny pohonných hmot. Zatímco vlády v sousedních státech i po celé Evropě přijímají systémová plošná opatření, která zmírňují dopady vysokých cen benzínu a nafty na jejich občany, vládu Petra Fialy (ODS) tento stav evidentně netrápí a nechává i nadále naše občany a firmy na holičkách. Vláda pouze zavádí směšné krátkodobé snížení spotřební daně u pohonných hmot s účinností od 1. června do 30. září, ale jen o pouhých 1,50 Kč na litr. Toto marginální opatření jednak přichází příliš pozdě a navíc, jelikož ceny těchto komodit dále rostou, občané tuto slevu, která teprve přijde, v podstatě nijak nepocítí.
Zatímco například v Německu zavádí vláda přes léto zlevněné jízdné v městské a regionální dopravě s jednotným tarifem 9 euro na měsíc, a to i pro cizince, současná česká vláda s řešením nepřichází. Vedle toho Německo již před časem snížilo energetickou daň u benzínu v přepočtu o 7 Kč na litr a u nafty o 3,5 Kč za litr. Polsko již na jaře snížilo daň z přidané hodnoty u motorových paliv z 23 na 8 %. Maďarsko již v listopadu loňského roku zastropovalo ceny pohonných hmot v přepočtu na maximálně 32 Kč za litr. Belgie od března zrušila platby daně z přidané hodnoty u pohonných hmot a zvažuje zavedení krizového příspěvku nízkopříjmovým občanům. Itálie od března snížila daň z přidané hodnoty u pohonných hmot v přepočtu o 6 Kč na litr a vydává i poukazy potřebným občanům. Francie od dubna na čtyři měsíce snížila daň z přidané hodnoty u pohonných hmot v přepočtu o 4 Kč na litr – a takto by se dalo ještě pokračovat.
Protože současná Fialova vláda odmítá zavést plošná opatření ve formě snížení anebo odpuštění daně z přidané hodnoty u pohonných hmot, získává tak navíc do státního rozpočtu díky inflaci a zvýšeným cenám (a tím i vyššímu výběru daní) odhadem minimálně dalších 100 miliard korun ročních příjmů oproti plánu a měla by je proto vrátit určitou formou občanům jako potřebnou kompenzaci.
To však vláda Petra Fialy (ODS) i nadále odmítá a místo toho chce vydávat mnohem více peněz na zbrojení v době, kdy naši občané čelí tvrdým dopadům potravinové a energetické krize. Navíc, ministryně obrany Jana Černochová v neděli uvedla, že chce vláda teď nakoupit další zbraně určené pro Ukrajinu za 700 milionů korun, přičemž dosud vláda již Ukrajině poslala zbraně a munici za 3,5 miliardy korun.
2022-06-09T16:49:20+02:00