Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaHlasovali jsme proti návrhu zákona, který zavádí drahé trafiky a koryta

Hlasovali jsme proti návrhu zákona, který zavádí drahé trafiky a koryta

6.12.2022 9:58

Radek Rozvoral: Hlasovali jsme proti návrhu zákona, který zavádí drahé trafiky a koryta!

Poslanci vládní pětikoalice premiéra Petra Fialy si minulý týden ve Sněmovně protlačili platnost novely služebního zákona. Arogantně na sílu tak přehlasovali opoziční poslance, kteří k této novele měli řadu připomínek a nehlasovali za její přijetí ani v jednom případě. Svůj nesouhlas s novelou služebního zákona vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman, kdy jí odmítl podepsat, a proto byla znovu projednávána v Poslanecké sněmovně.

Poslanci za hnutí SPD novelu služebního zákona v tom stavu, jak byla ve Sněmovně předložena, nepodpořili, a hlasovali proti její přijetí. Naše stanovisko bylo jednoznačné, neboť v takto předložené novele služebního zákona spatřujeme nástroj, pomocí kterého si budou moci vládní ministři dle svého uvážení zřizovat pozice nových náměstků pro své kamarády, spolustraníky. To vše bude hrazeno z peněz všech daňových poplatníků, čili ze státní pokladny, kam svými daněmi přispívají všichni pracující občané.

Novela zákona, která mění zákon o státní službě a která byla po schválení ve Sněmovně vrácena vetem prezidenta, byla při opětovném projednávání zásluhou poslanců z vládnoucí pětikoalice definitivně schválena, a začne platit od nového roku. Ve schválené novele služebního zákona se například ruší početní omezení tzv. politických náměstků (doposud mohli být nejvíce dva na ministerstvu), nyní jich může být libovolný počet. V této věci souhlasíme s tvrzením prezidenta republiky, který své veto odůvodnil též tím, že funkce tzv. politického náměstka není v organizačním uspořádání správního úřadu stupněm řízení, a jeho úkoly jsou v zákoně vymezeny z části neurčitě a z části v minimální míře. Jde o úpravu, která do žádného zákona, natož do zákona o státní službě, nepatří. Takže v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku.

Vládní pětikoalice touto novelou služebního zákona a způsobem, jakým ho protlačila ve Sněmovně, ukázala všem našim občanům svou opravdovou tvář a opět odhalila, o co jim ve skutečnosti jde. Tato novela služebního zákona prosazuje další silnou politizaci státní správy, snížení její odborné úrovně, zvýšení jejího korupčního potenciálu, a zejména další masivní rozhazování peněz daňových poplatníků. Ve svém důsledku to bude znamenat vznik značného množství dalších zbytečných politických pozic a stranicko-politických trafik za stovky milionů korun ročně z veřejných peněz v době, kdy hospodaření státu je ve velmi vysokém deficitu. Vláda by měla, v této pro naše občany těžké době, pomáhat prioritně jim. V době, kdy se skokově zdražují potraviny, a miliony domácností, živnostníci a firmy mají finanční problémy v důsledku drahých energií, myslí vládní poslanci hlavně na sebe.

Hnutí SPD odsuzuje takovéto arogantní jednání vládních stran, zastoupených svými poslanci v Poslanecké sněmovně. Proto by vláda, pro kterou nejsou čeští občané na prvním místě, měla okamžitě odstoupit.

2022-12-06T09:20:57+02:00