Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaHnutí SPD podporuje všechny naše slušné a pracující občany

Hnutí SPD podporuje všechny naše slušné a pracující občany

22.11.2022 10:57

Radek Rozvoral: Hnutí SPD podporuje všechny naše slušné a pracující občany!

Vládnoucí garnitura tvořena ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu a koalicí PirSTAN, složenou Piráty s hnutím STAN za rok svého vládnutí dopustila svou nečinností to, že se stále více našich občanů propadá do existenční chudoby.

Hnutí SPD apeluje na vládu premiéra Petra Fialy po celou dobu jejího vládnutí, aby své priority směřovala na pomoc všem našim slušným a pracujícím občanům. Neustále vyzýváme Fialovu vládu k tomu, aby už konečně začala činit rychlé a razantní kroky k zamezení rostoucí inflace a zdražování všech důležitých komodit (elektrické energie, základních potravin, služeb). Dnes už do ohrožené skupiny obyvatel spadá stále více z nich. Mimo seniorů, zdravotně postižených a rodičů samoživitelů už se k hranici stanovené pro existenční chudobu přibližuje i mnoho rodin s dětmi. Tento stav je pro hnutí SPD zcela nepřijatelný, a jestli současná vláda neví, jak těmto osobám v této pro ně těžké době pomoci, tak by měla ihned podat demisi.

Fialova vláda před volbami oklamala občany, jelikož jim slibovala šetření a rozpočtovou odpovědnost, ale ve skutečnosti za čtyři roky svého vládnutí předpokládá (dle vládou představeného rozpočtového výhledu), zadlužit Českou republiku o 1,2 bilionu korun. Když si v této souvislosti položíme otázku, kdo na to nejvíce doplatí, tak odpověď je jednoznačná – občané České republiky. Zcela reálně hrozí, že už nemusí být státní finance na zajištění adekvátní zdravotní péče, na zajištění základních sociálních služeb a na důstojné důchody.

Když si vláda konečně uvědomila, že musí začít šetřit, tak požádala svůj poradní orgán, Národní ekonomickou radu vlády (NERV), aby připravila návrh, jak v současné době může Česká republika bojovat s vysokými schodky veřejných rozpočtů. Zpracovaný návrh úspor obsahuje více než dvě desítky opatření a členové NERVu si od něho slibují úspory až 200 miliard korun. Dle hnutí SPD považujeme tento návrh za asociální, neboť v mnoha případech se nejvíce negativně dotkne našich slušných a pracujících občanů. Představím v bodech jenom některé z těchto návrhů NERVu, které zásadně odmítáme: posunutí věku odchodu do starobního důchodu, zrušení státní podpory stavebního spoření, redukce počtu policistů, snížení podpory v nezaměstnanosti, snížení neinvestičních dotací v zemědělství, zvýšení zdanění příjmů fyzických osob, zpoplatnění studia na vysokých školách.

Hnutí SPD předložilo celou řadu návrhů úspor vedoucích ke snížení deficitu veřejných rozpočtů, pomocí kterých by se zabránilo budoucí ekonomické stagnaci České republiky. Všechny naše návrhy byly předloženy s cílem snížit riziko finanční a ekonomické nestability, ale vláda Petra Fialy na ně vůbec nereaguje. Pro hnutí SPD je prosperita České republiky na prvním místě a zajištění důstojných životních podmínek pro naše občany je pro nás prioritním úkolem.

2022-11-22T10:37:45+02:00