Jarmark SPD bez cenzury

24.8.2021 9:40

Kolik si lidé za jediný víkend odnesli potravin z českých jarmarků SPD? Tuny. Tašky a tašky brambor, mrkve, cibule, uzenin a masa odnášejí lidé z mítinků SPD. Stovky lidí proudily branou Českého jarmarku o víkendu nejen v Olomouci, ale v neděli i přímo v centru Zlína. „Kdybychom to nechali na Evropské unii, tak bychom dopadli špatně, jak říkal předseda, žrali bychom asi trávu,“ podotkl Stanislav Skála, jeden z kandidátů SPD ve Zlínském kraji. Jak se mění české zemědělství, budou mít lidé možnost vidět v podobě připravených grafů na dalších jarmarcích, které se budou konat po celé republice.

Sklady na Vysočině podle Fialy praskají ve švech, ale my vozíme brambory z Egypta. Nestačí jen propagace českých výrobků, ostatní západní země totiž mají větší dotace na výrobu. To pak křiví trh. Naši zemědělci nemohou uspět, pokud ostatní dávají čtyřikrát větší dotace. Popisoval i to, jak stála česká jablka 30 korun a když se vozila ze Španělska dotovaná, zvýšila se cena o desítky korun. „Pokud je konkurence, pokud jsme sami schopní udělat konkurenci západním zemím, nemůžou nás oholit. Pokud není konkurence, vytlačí nás z trhu a budou sem vozit dotované potraviny a je to v pytli,“ vysvětloval důvod, proč šli do „holportu“ s českými potravináři. „Zeptejte se jich, proč mají takovou cenu. Nám říkají, že za stejnou cenu to prodávají do supermarketu. Jestli si na tom pak narazí dvě stě procent?“ popisoval Fiala.

Kandidáti hovořili o nutnosti změn v zemědělství i o sestavování vlády

I mezi kandidáty SPD je odborník na zemědělství, čtvrté místo kandidátky má totiž Stanislav Skála ze Zlína, vystudoval vysokou školu zemědělskou a pracoval deset let na ministerstvu zemědělství jako ředitel krajského odboru. „Jsem rád, že se mi teď jeví šance, kdy SPD řeší české potraviny, ovlivňovat tuto záležitost. Kdybychom to nechali na Evropské unii, tak bychom dopadli špatně, jak říkal předseda, žrali bychom asi trávu,“ varoval Skála.

První a druhé místo kandidátky v kraji patří lékařům. První je Vladimír Zlínský. „Pocházím z Vlčnova, ale bydlím ve Zlíně,“ představil se i před veřejností v krajském městě. Pro Parlamentní listy pak připustil, že byl ze začátku kampaně nervózní i z toho, jak budou lidi informovat o konání jarmarků. „Šli jsme přes sociální sítě a internetovou reklamu, oblepili jsme místní vesničky. Obával jsem se, kolik tu bude lidí, ale jsem spokojený s účastí i s náladou,“ popsal na místě. „Jsem příjemně překvapený, protože ke mně docházely informace, že ze strany provařených osob budou provokace. Rozhodně jsme ale nechtěli utíkat před sprškou vajíček, pokud by na nás dopadly,“ dodal.

A co říká Zlínský na slova předsedy SPD o tom, že hnutí může být jazýčkem na vahách při sestavování vlády? „Půjdeme za svým programem. Nepůjdeme do žádné koalice nebo tiché podpory, pokud řeknou, ať si strčíme program za klobouk,“ zdůraznil jasně.

Okamura: Nechci, aby tu chodili zahalení lidi

Předseda SPD Tomio Okamura se bude účastnit osobně všech jarmarků, které bude SPD pořádat ve všech krajských městech. „Navrhujeme potravinovou soběstačnost v základních potravinách, které lze u nás pěstovat,“ zopakoval. „Voda, úrodná půda, to je zlato. Zastavěli to solárními panely,“ dodal.

Právě SPD může být podle něj jazýčkem na váhách při sestavováni vlády. „Netříštit hlasy, to pak způsobí, že se k vládě například dostanou Piráti, které opravdu nechceme. Jak víte, Piráti, hnutí STAN či koalice Spolu budou přijímat migranty a euro,“ bouřil na mítinku ve Zlíně. „Také jsem po mamince ze Zlínského kraje, jak je tu krásně, u nás v Bystřici pod Hostýnem. Nechci, aby tu chodili zahalení lidi,“ zdůraznil i ve Zlíně Okamura. I toto vyjádření bylo odměněno velkým potleskem.

Migraci říká dost a rozčílil se i v souvislosti se současným postupem s ohledem na Afghánistán. „Šílená situace. Říkám jasně, islám není kompatibilní s demokracií,“ varoval.

Zopakoval, že SPD chce umožnit lidem referendum o setrvání v EU. Okamura odmítá zvyšování daní, chce prosadit, aby státní zakázky mohly dostávat pouze české firmy, protože jinak vydělávají čeští pracující třeba na mzdy německým firmám.

Ve Zlíně Okamura popsal všechny body programu SPD. „Myslíme si, že vládnout musí znovu občan a ne elity.“ V obou krajských městech o víkendu zazněla několikrát hymna SPD: „Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát!“

I ve Zlíně se našlo pár zvědavců, kteří se přišli podívat hlavně na předsedu. „Přišla jsem se podívat na pana Okamuru. Taťka je do toho zapálený. Bude strašně rád, když mu pošlu fotku s panem Okamurou,“ smála se dvaadvacetiletá Karolína. „Vadí mi Evropská unie. Omezuje nás. Všechno vyvážíme. Kdyby to zůstalo u nás, měli bychom levnější jídlo i energie a byli soběstační jako v minulosti,“ popsala svůj názor pro Parlamentní listy. Do Zlína se přestěhovala před dvěma lety ze Slezska. V jejím životě to znamenalo zásadní změnu, na Ostravsku měla strach z nepřizpůsobivých.

Odkaz na celý článek zde: https://bit.ly/3gv0oVh

Fotografie k prohlédnutí zde: https://bit.ly/3grqGbc