Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaKandidátem hnutí SPD na prezidenta České republiky je poslanec Jaroslav Bašta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta České republiky je poslanec Jaroslav Bašta

11.10.2022 11:47

Radek Rozvoral: Kandidátem hnutí SPD na prezidenta České republiky je poslanec Jaroslav Bašta!

Jde o člověka s obrovskou životní zkušeností v oblasti boje za svobodu, demokracii a lidská práva, disidenta, politického vězně v době normalizace (vězněn 2,5 roku) a jednoho z prvních signatářů Charty 77.

V současné době podávají své nominace v souladu se zákonem oprávněné subjekty i samotní kandidáti, na výkon funkce prezidenta České republiky na dalších pět let. Hnutí SPD mělo jasnou volbu, koho vyšle a bude podporovat v boji o Pražský hrad. Jaroslav Bašta je poslanec, archeolog a spisovatel. V letech 1998 až 2002 byl ministrem vlády České republiky a poté naším velvyslancem v Rusku a na Ukrajině. Nikdy nebyl členem KSČ, mluví plynně anglicky, německy a rusky. Vzhledem ke svému charakteru, životním, profesním a politickým zkušenostem a mezinárodnímu rozhledu má všechny předpoklady k tomu být vynikajícím prezidentem České republiky chránícím naše národní zájmy.

Hnutí SPD dle posledních průzkumů patří třetí příčka mezi politickými subjekty, zastoupené v Poslanecké sněmovně, za což velmi děkujeme našim příznivcům. Předsednictvo hnutí tak logicky navrhlo kandidáta na post prezidenta, kterého budeme společně podporovat. Volba v tomto ohledu byla jednoznačná. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura navrhl a představil vybraného kandidáta členům hnutí v rámci celostátního Grémia hnutí SPD, které proběhlo druhou zářijovou sobotu tohoto roku v Praze. Nominace pana Jaroslava Bašty byla jednomyslně všemi přítomnými schválena.

V České republice od svého vzniku v roce 1993 do změny ústavy v roce 2012 probíhala volba hlavy státu nepřímo na společné schůzi obou komor Parlamentu (do ustavení Senátu v roce 1996 pak na schůzi Poslanecké sněmovny). Od roku 2013 se volba koná přímo většinovým dvoukolovým systémem. Délka funkčního období prezidenta republiky je pět let a nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

Hnutí SPD postavilo do prezidentských voleb kandidáta, který splňuje všechny předpoklady a je kompetentní k výkonu funkce prezidenta České republiky. První kolo se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023 a druhé kolo ve dnech 27. a 28. ledna 2023. V panu Jaroslavu Baštovi mají naši občané jistotu, že vždy bude ze své pozice hájit jejich zájmy a prosazovat vše ku prospěchu národní suverenity České republiky.

2022-10-11T14:42:32+01:00

Neděle 22.01.2023|

22.1.2023 18:08 Tomio Okamura: Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že podle představ Evropské unie měly protiruské sankce urychlit ukončení války na Ukrajině, ale to se nestalo. „Sankce nepřiblížily mír ...

Kandidát SPD na prezidenta Jaroslav Bašta jako jediný řekl, že v případě zvolení odvolá Fialovu vládu