Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaKe kauze Vrbětice zatím nebyly předložené žádné přímé důkazy, což přímo konstatoval šéf Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu (NCOZ) na bezpečnostním výboru sněmovny

6.5.2021 9:31
Tomio Okamura: Ke kauze Vrbětice zatím nebyly předložené žádné přímé důkazy, což přímo konstatoval šéf Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu (NCOZ) na bezpečnostním výboru sněmovny.
Řekl, že na základě zjištěných nepřímých důkazů a probíhajícího vyšetřování zatím není možné zahájit trestní stíhání a zahájit soudní řízení. Proto SPD žádá předložení důkazů pro takto závažná obvinění proti Rusku předkládaná vládou. Hnutí SPD nemá s Ruskem nic společného a ani já nejsem ani proruský, ani probruselský ani proamerický – hájím pouze zájmy ČR, ty jsou pro mě jediným kritériem, a proto se snažím vše, co nás může poškodit, hodnotit rozvážně a s chladnou hlavou.
Je zajímavé, že se tato kauza objevuje ve chvíli, kdy se jedná o dostavbě Dukovan, o ruské vakcíně Sputnik, ve chvíli, kdy eskaluje konflikt na Ukrajině či se jedná o dostavbě německo-ruského energetického megaprojektu Nordstream II. Sir Humphrey Appleby ze seriálu „Jistě, pane ministře“ by jistě řekl: „What a coincidence!“ , tedy „Jakápak to náhoda!“
Nesmíme dopustit, abychom se nechali vtáhnout do konfliktu či nedej Bože do války mezi Ruskem a USA a jejich spojenci! Je nutné prosazovat politiku svobodné a suverénní České republiky. A ještě dodám, že vyspělá profesionální diplomacie, zvláště v krizi, se nedělá ultimáty, ale jednáním.
V české politice se pro výbuch ve Vrběticích začal razit termín „akt státního terorismu“. Sám premiér Babiš ale řekl, že útok nebyl na mířen proti České republice, ale proti nějakému zboží. My nevíme, jak to bylo, protože ani tajné služby nepředložily ve Sněmovně důkazy. Jsou i lidé ze zpravodajské branže, kteří oficiální verzi zpochybňují. Například zástupce ředitele rozvědky ÚZSI v letech 1993–1998 Rudolf Růžička. A Andor Šandor, který byl náčelníkem vojenské zpravodajské služby, řekl, že když vyjdeme z nějaké definice terorismu, tak teroristický akt musí mít nějaký politický, náboženský nebo jiný požadavek, kvůli kterému se teroristická akce skupinou jednotlivců či podporovaná státem udělá. Nejvyšší státní zástupce podle něj dokonce říká, že český právní řád takový pojem nezná.
My v SPD prostě nechceme na nikoho bezdůvodně útočit bez důkazů. Jak jsem už říkal, my nejsme ani proruští, ani proameričtí, ani probruselští, my hájíme zájmy České republiky a našich občanů. Chceme mít dobré vztahy po celém světě, a ne se přimknout k jednomu bloku, který je v konfliktu s jiným blokem. Nechceme se nechat vtáhnout do her velmocí a dělat někomu kašpárka a užitečného idiota. Nechceme krvácet za cizí zájmy.
Ultimátem se nic nevyřeší. Správným řešením je postupovat pragmaticky, s chladnou hlavou a rozvážně. Cestou je dialog a vyjasnění problémů. V každém spravedlivém sporu platí: „audiatur et altera pars“, čili ať je vyslyšena i druhá strana. To vůbec neznamená servilitu. Naopak, ty největší velmoci, ty nejsebevědomější národy umí v krizi jednat a prosazovat své zájmy. Jen totální amatér vyhlásí bez jednání hned ultimátum. To nemá se sebevědomím nic společného.
Německo chce nakoupit 30 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19. Minulý čtvrtek to prohlásil saský premiér Michael Kretschmer, který byl teď na návštěvě Moskvy. Německo a Angela Merkelová pokračuje v dostavbě plynovodu Nord Stream II. Takže vidíme, že evropské státy dál s Ruskem pokračují ve vztazích.
Pokud my nebudeme s Ruskem jednat, bude za nás jednat někdo jiný a proti našim zájmům. Uzavře místo nás obchody a dohodne ceny za ropu a plyn, které nebudeme kupovat přímo od Ruska, ale od překupníků, kteří nám cenu navýší. My s Ruskem musíme spolupracovat a obchodovat, to je v našem zájmu. Jedná se hlavně o náš automobilový průmysl, strojírenství a potravinářství, kde mají české firmy investice v Rusku a probíhá spolupráce. Potřebujeme ruský plyn, ale pro nás je dobré obchodovat po celém světě, a nebýt pouze totálně závislí na Německu a západní Evropě. Nesmíme se chovat tak hloupě, že znovu vyklidíme prostor obchodních vztahů s Ruskem, který opět ihned obsadí západoevropské firmy.
Pokud někdo Rusko kritizuje, že nám vyhošťuje diplomaty, tak je nutné připomenout, že Rusko reaguje na námi započaté vyhošťování ruských diplomatů. A jak jsem již řekl, obě strany by si měly sednout k jednacímu stolu.
Když chtějí senátoři vypovědět smlouvu o přátelství, přejí si patrně nepřátelství. Nikdo rozumný si nemůže přát nepřátelství s Ruskem. Ale ani s jinou světovou velmocí. Hnutí SPD prosazuje politiku vzájemně výhodné spolupráce se zeměmi světa. Nekonečná konfrontace dlouhodobě nic nevyřeší.
2021-05-06T09:13:35+02:00