Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaNedovolme, aby Fialova vláda ještě více ovládala Českou televizi a Český rozhlas

19.10.2022 9:13

Radek Rozvoral: Nedovolme, aby Fialova vláda ještě více ovládala Českou televizi a Český rozhlas!

Vládní pětikoalice se snaží všemi prostředky ovládnout největší veřejnoprávní média v zemi, a proto chce protlačit Poslaneckou sněmovnou novelu zákona o České televizi a Českém rozhlasu.

Hnutí SPD neschvaluje tuto vládní novelu zákona o České televizi (ČT) a Českém rozhlasu (Čro), neboť se oprávněně domníváme, že s přijetím této novely získá vládnoucí pětikoalice velmi činný nástroj pro dohled nad veřejnoprávními médii a na jejich jednosměrné nasměrování na pozitivní propagaci politiky vlády a Evropské unie. Naopak cíleně bude utlačovat celou opozici do pozadí. To vše je vedeno s cílem úplného politického ovládnutí ČT a Čro. Týká se to především ČT a jejích zpravodajských pořadů. Nelze připustit, aby se z České televize stala totalitní televize, a proto se budou naši poslanci zastoupení v Poslanecké sněmovně všemi dostupnými prostředky snažit zablokovat projednání této novely zákona.

V hnutí SPD chceme názorovou různorodost v souladu s platným zákonem ČNR č. 483/1991 Sb. o České televizi, kde se mimo jiné uvádí, že Česká televize poskytuje službu veřejnosti tvorbou a šířením televizních programů na celém území České republiky za účelem naplňování demokratických, sociálních a kulturních potřeb společnosti, a potřeby zachovat mediální pluralitu. Mezi její hlavní úkoly, coby poskytovatele veřejné služby v oblasti televizního vysílání, patří poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů. Proto požadujeme, aby Česká televize, jelikož je placena z koncesionářských poplatků, reflektovala názory celé společnosti, tedy hlavní názorové proudy včetně názorů našeho hnutí. Toto tvrzení je podloženo tím, že hnutí SPD v posledních parlamentních volbách volilo více než půl milionů voličů a v současné době zastává pozici třetího nejsilnějšího subjektu na té nejvyšší úrovni naší politické scény.

Hlavním cílem navrhované právní úpravy je umožnit, aby členy Rady České televize (nyní 15 členů, nově 18) a Rady Českého rozhlasu (celkem 9 členů) volily obě komory Parlamentu České republiky, tedy poslanci zastoupení v Poslanecké sněmovně a nově i senátoři zvolení do Senátu. Poslanci by volili dvě třetiny členů a senátoři třetinu. Rady ČT i Čro mají pravomoc schvalovat rozpočet těchto institucí a volbu jejích generálních ředitelů.

Odmítáme podpořit navrženou vládní novelu zákona o ČT a Čro, neboť jsme rezolutně proti tomu, aby se rozšiřoval počet radních, a aby třetinu radních volil nově i Senát, který nereflektuje vůli většiny občanů, jelikož voleb do této instituce se průměrně účastní méně než dvacet procent oprávněných voličů. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že Česká televize poskytuje našim občanům nevyvážené informace, což by se přijetím této novely ještě více prohloubilo, a to převážně v rámci obsahu zpravodajských pořadů.

Hnutí SPD též dlouhodobě prosazuje, aby Česká televize i Český rozhlas byly státní příspěvkovou organizací s pevným rozpočtem pod kontrolou nezávislého Nejvyššího kontrolního úřadu.

2022-10-19T14:31:24+02:00