Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaNejistá budoucnost Evropské unie

Nejistá budoucnost Evropské unie

11.10.2022 15:11

Bc. Jaroslav Bašta: Nejistá budoucnost Evropské unie.

Zásadní změny někdy přícházejí téměř nepozorovaně. Zejména když je hned druhý den přehluší řinčení a dunění mediálních klaunů, jak jsme to mohli vidět v závěru tohoto pracovního týdne, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

S tímto zajímavým nápadem přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, který tak prokázal, že je jedním z nejinteligentnějších evropských politiků. Jeho plán totiž znamená vážně míněnou snahu o zachování Evropské unie v nové, minimalistické podobě. Jsem si vědom toho, že s mou interpretací událostí  nemusí každý souhlasit. Nicméně v diskuzích o budoucnosti EU vykrystalizovaly dva základní scénáře. Prvním, ke kterému směřuje současné obsazení Evropské komise znamená prohlubování integrace (Více EU!), druhým je pak její další rozšiřování.

Klíčovým prvkem pro úspěch této naděje na znovuvytvoření Evropy národních států bude postupná eliminace parazitických bruselských struktur. Více než šedesát tisích úředníků dlouhodobě korumpovaných svými platy a požitky bude klást odpor, za nějž by se nemusela stydět stejně početná armáda. Nejúčinnější asi bude jejich vyhladovění zastavením plateb.

Za mimořádně pikantní považuji skutečnost, že úvodní krok plánu na likvidaci současné podoby Evropské unie se odehrál v Praze. Hostitelem byla česká vláda, která je ze všech ta nejbruselštější a svou snahou o odprůmyslnění ČR i ta nejzelenější. Vysvětluji si to tak, že zase jednou zaúřadoval duch českých dějin. V průběhu dvacátého století se naše vlast podílela na pádu tří velkých říší. Nejprve Rakouska – Uherska, pak nacistické Třetí říše a nakonec i Sovětského svazu. EU možná bude v tomto ohledu náš čtvrtý zářez na pažbě.
2022-10-13T15:31:15+02:00