Úvodní stránkaNovinky z EUNěmečtí poslanci, novináři a umělci žádají, aby se kancléřka Merkelová při návštěvě USA přimluvila za ukončení věznění Juliana Assange

11.8.2021 18:40
MUDr. Ivan David: Němečtí poslanci, novináři a umělci žádají, aby se kancléřka Merkelová při návštěvě USA přimluvila za ukončení věznění Juliana Assange.
Dopis přibližně 120 osobností Německa z oblasti politiky, novinařiny, umění a kultury podepsalo dopis kancléřce Angele Merkelové, v němž žádají, aby se při své blízké plánované návštěvě Washingtonu přimluvila za ukončení procesu proti Julianu Assangemu
Hlavní iniciátor je novinář Günter Wallraff, který proslul investigativní novinařinou v dobách, kdy si novináři ještě zakládali na skutečné nezávislosti. Signatáři v dopise mimo jiné zmiňují, že zacházení se zakladatelem platformy Wikileaks odporuje zásadám právního státu. A právní stát leží přece německé kancléřce na srdci nejvíc, alespoň v případě Maďarska a Polska. Zde je plné znění dopisu:
Vážená kancléřko,
Máme velké starosti o zdraví a život novináře Juliana Assangeho a apelujeme na Vás vzhledem k Vaší plánované návštěvě u amerického prezidenta Joe Bidena tento měsíc ve Washingtonu.
Již jedenáct let nesmí zakladatel platformy Wikileaks žít na svobodě. Od dubna 2019 je držen v Londýně ve věznici s maximální ostrahou Belmarsh, kde musí počkat na rozhodnutí, zda bude vydán z Velké Británie do USA. Julianovi Assangemu tam za jeho novinářskou práci, včetně odhalování válečných zločinů USA v Iráku a Afghánistánu, hrozí 175 let vězení.
Stejně jako mnoho známých organizací na ochranu lidských práv a novinářských sdružení vnímáme pronásledování Juliana Assangeho jako útok na svobodu tisku a svobodu projevu, který musí být se vším odhodláním odmítnut. Ti, kdo se angažují v oblasti lidských práv a demokracie, se nemohou vyhnout kampani za svobodu Juliana Assangeho.
Paní kancléřko, můžete pomoci zajistit, aby Julian Assange již nemusel zůstat ve vězení, v němž je jeho zdraví přetrvávající izolací systematicky ničeno. Zvláštní zpravodaj OSN pro mučení, profesor Nils Melzer, již před časem varoval, že Julian Assange vykazuje příznaky „psychologického mučení“, a proto musí být okamžitě propuštěn. Uvěznění přivádí Juliana Assangea do „hluboké deprese a zoufalství,“ uvedla jeho snoubenka Stella Morriová po nedávné návštěvě Belmarshe poté, co jí a jejich dvěma malým dětem byl po dobu osmi měsíců odepřen přímý kontakt.
Špatné zdraví Juliana Assangeho bylo nakonec hlavním argumentem britského soudnictví v rozsudku ze dne 4. ledna 2021, který zakázal vydání do USA kde mu hrozí dlouhodobé věznění. O to nepochopitelnější je, že novinář je stále uvězněn v Belmarshi za nejtvrdších podmínek. Julian Assange je ve Velké Británii nadále zbaven svobody, jen proto, že se americká vláda proti verdiktu z politických důvodů odvolala a nadále trvá na vydání, které by ohrozilo Assangeho život.
Jednání s Julianem Assangem nelze sladit s právním státem a zoufalé podmínky ve vězení jsou humanitárním skandálem. Vzhledem k ohroženému zdraví Juliana Assangeho je naléhavě nutné jednat.
Je na americkém prezidentovi Joe Bidenovi, aby ukončil proces zahájený jeho předchůdci proti Julianovi Assangeovi a soudní řízení zastavil. Zlomovým bodem mohou být nejnovější odhalení klíčového svědka amerického stíhání, Islanďana Sigurdura Ingi Thordarsona, který se v podrobném rozhovoru pro mezinárodní tisk nedávno přiznal, že lhal o svých usvědčujících obviněních proti Julianovi Assangeovi a že za to obdržel peníze. Žádáme vás, abyste vzali v úvahu tato osvobozující prohlášení.
Vážená kancléřko, prosíme Vás o pomoc při navázání spojení v případě Juliana Assangeho. Během Vašich rozhovorů s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu objasněte, jak důležité je v zájmu obrany svobody tisku upustit od žaloby proti zakladateli Wikileaks, aby se mohl uzdravit v kruhu své rodiny.
Známe velké naděje, které na Vás spočívají – ze strany rodiny Juliana Assangeho i z řad mezinárodních příznivců tohoto novináře. Žádáme vás, abyste našli humanitární řešení pro Juliana Assangeho a také řešení, kterým by bylo americkému prezidentovi umožněno zachovat si tvář.
Bylo by to silné a trvalé humanitární gesto na konci vašeho funkčního období a pro prezidenta Joe Bidena konečně příležitost úplně opustit éru Donalda Trumpa, a to i v zájmu ochrany svobody tisku a svobody projevu .
S nadějeplným pozdravem
Günter Wallraff