Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 14. 1. 2018

Politické usnesení SPD

Vážení přátelé, toto jsou aktuální informace a stanoviska hnutí SPD. Prosím sdílejte a posílejte dál!

1. Předsednictvo SPD vyzývá všechny členy a příznivce k účasti v přímých prezidentských volbách ve dnech 12. a 13. ledna 2018. Hnutí SPD doporučuje všem svým členům a příznivcům, aby při volbě mezi kandidáty respektovali usnesení konference SPD. Je nutné volit kandidáta, který nejvíce hájí zájmy občanů ČR, je pro přímou demokracii, odmítá ilegální imigraci, vystupuje nesmiřitelně proti nebezpečí islámského terorizmu a jeho názory na zahraniční politiku se nejvíce shodují s programem SPD. Z kandidujících osob při přihlédnutí k tomu, kdo má reálnou šanci být zvolen a zároveň sdílí alespoň částečně stejné programové cíle, je takovým kandidátem podle předsednictva SPD současný prezident Miloš Zeman.

2. Předsednictvo hnutí SPD vyslovuje poděkování kandidátce do Senátu za Trutnovsko Luďce Tomešové za práci odvedenou v rámci této senátní volební kampaně. Kandidátka SPD bohužel do druhého kola nepostoupila a výsledek nelze považovat za úspěch. Hnutí SPD musí postupně získat zkušenosti v senátních volbách.

3. Předsednictvo hnutí SPD se znepokojením přijalo novoroční prohlášení francouzského prezidenta Macrona. Macron mj. uvedl, že se chce nadobro zbavit evropských národů a raději vytvořit jednotné společenství, ve kterém se budou všichni cítit jako jeden národ – Evropané. Chce, aby EU měla vlastního ministra financí, vlastní rozpočet a vlastní správu ekonomických záležitostí. Domnívá se také, že by Unie měla mít vlastní armádu a policii na svých hranicích, harmonizovaný daňový systém a politicky silnější Evropský parlament s nadnárodními stranami a hnutími. Státy, které tyto myšlenky nesdílí, by neměly být v srdci nové Evropy, se kterou Macron počítá. Hnutí SPD tyto názory jednoznačně odmítá. SPD je součástí frakce Evropa národů a svobody (ENF) v rámci Evropského parlamentu, ve které s ostatními 8 státy a jejich europoslanci společně usilujeme a prosazujeme vznik alternativy k EU, kterou je transformace stávající EU na Unii evropských suverénních národů (U.E.N.). Tento projekt počítá se zachováním volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu a také s právem na bezpečnost při zachování suverenity zemí a národní identity.

4. Předsednictvo SPD doporučuje poslaneckému klubu SPD nevyslovit důvěru menšinové vládě hnutí ANO. SPD nabídlo opakovaně hnutí ANO jednání o koaliční spolupráci, ale bylo odmítnuto. Není tedy pravda tvrzení premiéra Babiše, že nemohl najít politického partnera k vládní spolupráci. SPD má jasné personální výhrady ke složení vlády a nepovažuje za dostatečný ani obsah programového prohlášení vlády, který nereflektuje klíčové programové body SPD. V případě, že vláda nezíská důvěru, je SPD připravena znovu konstruktivně jednat s hnutím ANO a případně s dalšími politickými subjekty o sestavení funkční vlády, která by akceptovala ve své práci programové priority a personální výhrady SPD.

2018-01-14T12:34:16+02:00