Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Miroslav Poche – klíčový hráč pražské ČSSD pro vlezdobruselismus!

Aktualita

Radek Rozvoral: Miroslav Poche – klíčový hráč pražské ČSSD pro vlezdobruselismus!

Navržený kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche si i po vyjádření prezidenta Miloše Zemana a následně i Andreje Babiše, kteří si ho nepřejí v čele tohoto významného ministerstva, stále stojí za svým.

Plní tím rozhodnutí pražské ČSSD. Ta si je moc dobře vědoma, že by prostřednictvím svého europoslance v čele ministerstva mohla velmi silně ovlivňovat naše zahraniční směrování v souladu se zájmy Evropské unie.

ČSSD si v rámci vládní koalice vymohlo pět ministerstev, konkrétně vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Přitom hlavně první tři uvedená ministerstva jsou pro určování naší vnitrostátní i zahraniční politiky rozhodující. Ministrem vnitra se stal Jan Hamáček a do čela ministerstva zahraničí se stále snaží prosadit současného europoslance Miroslava Pocheho. Toho si ale v čele ministerstva zahraničí nepřeje prezident Miloš Zeman, který tento názor vyjádřil veřejně hned při prvním návrhu. Nyní si to nepřeje ani sám premiér Andrej Babiš, který dospěl k závěru, že to není pro naší zemi vhodný kandidát pro toto důležité ministerstvo. Toto rozhodnutí oznámil poté, co se zajímal na situaci, která na tomto ministerstvu v současné době panuje a po rozhovorech s velvyslanci.

Položme si tedy otázku, kdo je to vlastně pan Poche, kterého ČSSD stále prosazuje jako jediného kandidáta na ministra zahraničí. Ing. Mgr. Miroslav Poche je velmi vlivný člen pražské ČSSD, který na sebe začal upozorňovat, už když byl členem frakce „Mladí sociální demokraté“. Ti byli připravováni na to, aby v budoucnu mohli zastávat vedoucí funkce jak ve straně, tak i v politice (od těch nejvyšších pater až po komunální úroveň). Odsud pochází i současný předseda Hamáček, poslanec–zastupitel Dolínek a řada dalších. Posledním tahem Pocheho bylo, že se prosadil na čelní místo kandidátky do EU a následně se stal europoslancem. Prosazuje přijetí eura v ČR a byl by rád, aby měla vláda otevřenější postoj směrem k přijetí eura. Tvrdě hájí zájmy Evropské unie a například při volbě prezidenta přesvědčoval občany, aby nevolili Miloše Zemana a kritizoval jeho zahraniční politiku. Uznává a podporuje politiku Angely Merkelové a je pro přijímání imigrantů do zemí EU včetně České republiky. Na kritiku premiéra Andreje Babiše ohledně jeho nežádoucího působení na ministerstvu zahraničí na Twitteru zveřejnil dne 2. září 2018 tento tweet: „Ani já nevnímám trestně stíhaného premiéra jako pozitivum, ale chtěli jsme umožnit vládu. Pokud souzníme s lidmi jako V. Orbán, těžko najde Andrej Babiš v ČSSD stejně naladěného ministra zahraničí“.

Předseda ČSSD Hamáček, (mimo jiné i ministr vnitra a zahraničí), v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že působení pana Pocheho jako jediného kandidáta na post ministra zahraničí odloží a bude to řešit až po proběhlých komunálních a senátních volbách. S tímto rozhodnutím nesouhlasí samotní představitelé širšího vedení ČSSD, ale v zájmu dobrého výsledku ve zmíněných senátních a komunálních volbách se k tomu raději nevyjadřují.

Naše hnutí SPD znepokojuje situace dlouhodobého neobsazení pozice ministra zahraničí. Toto ministerstvo má rozhodující vliv, jakou zahraniční politiku bude náš stát uplatňovat. Prioritně jde o úlohu v rámci Evropské unie, v rámci NATO a s tím související účast našich vojsk v zahraničních misích a též, jaká bude naše spolupráce např. se státy V4. Rozhodně nepodporujeme europoslance Pocheho na post ministra zahraničí a ani jeho žádnou aktivitu na tomto ministerstvu. Ministr zahraničí by měl být vlastenec, který má na prvním místě suverenitu naší země a tak i navenek rezolutně vystupovat. Miroslav Poche v žádném případě toto nesplňuje. Příkladem by mohl být maďarský premiér Viktor Orbán nebo italský ministr vnitra Matteo Salvini.

2018-09-06T07:23:02+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0