Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Hnutí SPD chce jako jediné v Parlamentu prosadit zmrazení platů politiků!

Aktualita

Radek Rozvoral: Hnutí SPD chce jako jediné v Parlamentu prosadit zmrazení platů politiků!

Naše hnutí SPD využívá všechny možnosti, jak klíčové body vyplývající ze svého programu a dále věci, o kterých si myslí, že jsou ku prospěchu našich občanů, ve Sněmovně prosadit.

Ukázkou tohoto tvrzení je sebrání čtyřiceti podpisů ke svolání mimořádné schůze sněmovny, na které se má projednat zpomalení růstu platů politiků od začátku příštího roku. To se podařilo za podpory poslanců SPD a Pirátů.

Díky sebrání čtyřiceti podpisů poslanců v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky musela být svolána mimořádná schůze Sněmovny. To se podařilo poslancům z našeho hnutí SPD za podpory Pirátů. Mimořádná schůze, která byla svolána na tento popud už má stanovený termín, a to dnes ve čtvrtek 15. listopadu tohoto roku a na pořadu jednání bude projednání zpomalení platů politiků, ke kterému by mělo dojít od začátku příštího roku. Do skupiny politiků, kterým se bude rozhodovat o tom, jakou výši platu budou pobírat od nového roku, patří prezident republiky, ministři, senátoři a poslanci. Navrhované jsou čtyři varianty:

  1. Automatický růst: koeficient 2,75 násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře – což by ve finále činilo nárůst platů cca o 20 %.
  2. Vládní návrh: koeficient 2,50 násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře – což by ve finálo činilo více jak 6.500 Kč, tedy nárůst platů cca o 10 %.
  3. Návrh Pirátů: koeficient 2,50 násobek průměrné mzdy v celé ekonomice – což by ve finále činilo pod hranici 6.000 Kč, nárůst platu cca o 9%.
  4. Návrh hnutí SPD – zmrazení platů, což by ve finále znamenalo nulové navýšení. Hnutí SPD toto zmrazení platů navrhuje na celé volební období poslanců, tedy na další tři roky.

Rozpočtový výbor minulý týden tyto návrhy posuzoval a zaujal k jednotlivým návrhům stanoviska. Odmítl návrh našeho hnutí SPD a návrh Pirátů. Podporu dal vládnímu návrhu. Zde bych jenom připomenul, že návrh na úpravu platů politiků leží ve Sněmovně od jara. Podle premiéra Andreje Babiše se vše stihne projednat. Také musíme zmínit, že jsou v Poslanecké sněmovně i strany, které odmítají jakýkoliv návrh na snížení platů (viz poslanci TOP 09) a volí různé strategie, aby se celý legislativní proces do konce roku nestihnul. Počítají i například s variantou, že to Senát vrátí a už se to časově nestihne. Senát má na projednání návrhu měsíc, ale nemusí jej využít celý. Záleží, jak se k tomu jednotliví senátoři postaví, mohou též vrátit k opětovnému projednání poslancům. Poslední institucí v tomto procesu je pan prezident, který má lhůtu pro podpis 15 dnů. Prezident Miloš Zeman určitě nebude činit kroky, aby se vše v požadovaném termínu nestihnulo, a platy byly navýšeny dle stanoveného automatu o 20 %.

Návrh našeho hnutí SPD byl definován jasně – žádné navýšení platů politiků na tři roky. Naneštěstí většina politických subjektů se k tomuto názoru vyjadřuje jako k populistickému gestu – což nás dozajista uráží, ale neodradí od toho, abychom prosazovali takové zákony, které jsou ku prospěchu našim občanům.

2018-11-15T07:30:27+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0