Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Vyhození kytic na Národní třídě je návratem k praktikám totalitních režimů!

V sobotu dne 17. listopadu si lidé v České republice připomněli události spojené s tímto datem z roku 1939 a 1989.

Hlavním dějištěm oslav byla tradičně Praha, kde proběhla i řada pietních akcí, jejichž součástí bylo i kladení kytic u pamětní desky na Národní třídě. Kytice do pana prezidenta a např. od Tomio Okamury skončily v odpadkovém koši – tak si aktéři tohoto neetického jednání představují demokracii.

V České republice se každoročně slaví 17. listopad jako státní svátek Den boje za svobodu a demokracii (viz § 1 zákona č. 245/2000 Sb.). Svátek se slaví jako připomenutí dvou událostí českých dějin z 20. století a je spojen se studenty českých vysokých škol.

První starší událost byla v reakci na události spojené s pohřbem studenta Jana Opletala a rozhodnutím nacistického Německa o uzavření českých vysokých škol na tři roky. Devět představitelů studentských vůdců bylo bez soudu popraveno v Ruzyňských kasárnách a 1.200 studentů zatčeno a převezeno do koncentračního tábora (35 z nich nepřežilo útrapy koncentračních táborů). Pomocí zahraniční intervence naší exilové vlády byl na londýnské schůzce Mezinárodní studentské rady v roce 1941 vyhlášen den 17. listopad jako Mezinárodní den studenstva.

Druhá událost vypukla 17. listopadu 1989, při připomínce 50. výročí zmiňované první události. Tato pieta přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu. Po skončení oficiální části demonstrace se dav přibližně 5.000 demonstrantů rozhodlo vydat na Pražský hrad a dát tak najevo klidnou formou svůj nesouhlas s politickou situací v naší zemi. Represivní státní složky (policejní kordon) odklonil trasu demonstrantů na Národní třídu, kde bylo proti demonstrantům použito nepřiměřené násilí. Demonstrantům, kterých bylo již více jak deset tisíc, nebylo umožněno se pokojně rozejít a tzv. červené barety následně začaly demonstrující surově bít obušky. Tyto události byly završeny pádem komunistické totality.

Letos v den svátku premiér Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura spolu s místopředsedou SPD Radimem Fialou položili květiny k památníku na Národní třídě už krátce po půlnoci, aby tak uctili památku obětí obou událostí. Pieta následně pokračovala v průběhu celého dne a skupina „rádoby demokratů“ vyhodila položené kytice k uctění památky od premiéra Babiše, zástupců SPD, prezidenta Miloše Zemana, ministra vnitra Hamáčka a ministra dopravy Ťoka do odpadkového koše. Následně někteří politici tuto situaci využili jako svoji kampaň – viz ODS pan Fiala, Piráti pan Bartoš a někteří se dokonce vyjádřili, že chápou ty, kteří kytice odstranili – viz TOP 09 pan Kalousek a Pospíšil, a KDU-ČSL pan Výborný.

Policie začala incident řešit jako přestupek. Veřejnost by incident měla ale chápat v mnohem širším kontextu a odsoudit takovéto jednání připomínající praktiky, které vedly totalitní režimy nacistů a komunistů. Takovým lidem jsou nepohodlní všichni, kteří mají jiný názor, čímž je podkopávána demokracie a svoboda jakéhokoli projevu. Teď jsou vyhazovány kytice, a co přijde příště? Budou se násilně vyhazovat i nepohodlní politici s jiným politickým názorem? Jednání novodobých neomarxistických liberálních demokratů představuje velké nebezpečí do budoucna, jelikož pohrdá demokratickými hodnotami, jejichž základem jsou svobodné volby, které jediné mohou určovat chod společnosti.

2018-11-22T05:47:29+01:00