Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 27. 11. 2018

Politické usnesení SPD

Vážení přátelé, toto je aktuální usnesení hnutí SPD. Prosím sdílejte a posílejte dál!

1) Minulý týden proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na které všichni poslanci za SPD hlasovali pro vyslovení nedůvěry současné vládě. Pro nedůvěru vládě se vyslovilo celkem 92 poslanců, zatímco pro důvěru hlasovalo pouhých 90. K vyslovení nedůvěry však bylo potřeba 101 hlasů. Důvod, proč poslanci za SPD hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě, je účast ČSSD ve stávající vládní koalici. Hnutí SPD považuje v této souvislosti za zcela zbabělé a pokrytecké chování poslanců a ministrů za ČSSD, kteří před vlastním hlasováním opustili jednací sál Poslanecké sněmovny a hlasování se nezúčastnili. To svědčí o její nevěrohodnosti a tento proces bude pokračovat. ČSSD je strana, která má ve svém dlouhodobém programu mimo jiné rozvíjení globálního modelu řízení a prosazování integračního procesu ekonomických a multikulturních institucí v rámci Evropské unie a globální spravedlnost. Toto je přímý opak programu hnutí SPD. Hnutí SPD dlouhodobě navrhuje hnutí ANO podporu vládě odborníků nominovaných vítězem voleb, přičemž by takovou vládu hnutí SPD podpořilo na základě prosazení pevně vyjednaných bodů z programu SPD. Je plnou politickou odpovědností hnutí ANO a premiéra Babiše, že tento reálný politický projekt zatím odmítá. Premiér Babiš zatím dává přednost spolupráci s ČSSD a tím se samozřejmě vystavuje všem důsledkům spolupráce s tímto nestabilním a zbabělým politickým partnerem.

2) Mimořádný summit Evropské unie k brexitu na poslední chvíli odsouhlasil 585 stránkovou smlouvu mezi Evropskou unií a Velkou Británií v otázce vzájemných vztahů po 29. březnu 2019, tedy po datu, kdy Velká Británie definitivně odejde z Evropské unie. Stalo se tak na poslední chvíli, aby jednotlivé členské unijní státy mohly na národní úrovni smlouvu vůbec ratifikovat, a následně ji bude muset ještě schválit Evropský parlament. V době ratifikace však již v členských státech Evropské unie bude probíhat volební kampaň do klíčových květnových voleb do Evropského parlamentu, kde dominantním tématem bude zcela jistě migrace. Pokud se tedy ratifikace v některých státech v této době zadrhne, a situace minimálně ve Velké Británii tomu nasvědčuje, potom se ratifikace smlouvy do rozhodné doby nestihne a nastane tzv. tvrdý brexit, kdy k odchodu Velké Británie z Evropské unie dojde bez dohody. SPD v této souvislosti zastává názor, že k brexitu došlo na základě svobodné vůle Britů, kterou vyjádřili prostřednictvím referenda, a nežli mít smlouvu kontroverzní anebo špatnou, tak raději žádnou. Proto také SPD dlouhodobě navrhuje ústavní zákon o celostátním referendu a o změně Ústavy České republiky, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, ale příslušný ústavně-právní výbor jej zatím neprojednal. Odchod Velké Británie je prvním krokem k celkovému krachu modelu evropské integrace reprezentovaným Evropskou unií. Hnutí SPD a partnerské vlastenecké strany prosazují novou alternativu spolupráce národních států Evropy při zachování jejich suverenity. Diktát EU musí skončit.

3) Hnutí SPD odmítá návrhy vlády ČR, která prostřednictvím ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) navrhuje v rámci návrhu státního rozpočtu na příští rok zvýšení neadresných sociálních dávek o 11 procent, které podporují nepřizpůsobivé občany. Konkrétně ministryně Maláčová navrhuje, aby se částka životního minima zvedla od ledna příštího roku z nynějších 3410 korun 3800 korun a u existenčního minima ze současných 2200 na 2450 korun. SPD prosazuje zásadní zvýšení adresnosti sociální pomoci, aby nedocházelo k jejich zneužívání, a pomoc se dostala jen ke skutečně potřebným. Babišova vláda přitom v Programovém prohlášení se zvyšováním sociálních dávek nepočítá. Je to další vládní návrh, který bude nesystémově zásadním způsobem ruinovat státní rozpočet v příštím roce a létech následujících. Hnutí SPD dlouhodobě odmítá plošné zvyšování sociálních dávek. Naopak, podporujeme zvyšování minimální mzdy tak, aby její zvýšení bylo automaticky svázáno s růstem průměrné mzdy. Poctivě pracujícím občanům se prostě musí vyplatit pracovat a naopak nepřizpůsobivým se nesmí navyšovat neadresné sociální dávky.

4) Hnutí SPD podporuje dostupnost léčiv z konopí pro nemocné občany. Stát musí garantovat prověřené pěstitele, odborné zpracování a distribuci cenově dostupných léčiv z konopí v lékárnách. Hnutí SPD ale v této souvislosti odmítá anarchistické návrhy strany Pirátů, které jsou faktickou podporou šíření a konzumace drog pro rekreační účely, jako nástroje imitace svobody ve společnosti.

5) Hnutí SPD považuje poslední vývoj na Ukrajině za stupňování krize, která začala státním převratem na Ukrajině v roce 2013. Důsledkem tohoto neústavního převratu bylo odtržení Krymu na základě referenda a konflikt na východě Ukrajiny. Současné střety ukrajinského námořnictva a pohraniční stráže Ruska vyvolávají cílené napětí sloužící ke zvýšení pravděpodobnosti války v Evropě.

2018-11-27T14:07:16+01:00

Jurečkův návrh reformy systému sociálních dávek nezabrání jeho zneužívání

Pátek 16.02.2024|

16.2.2024 12:55 Radek Rozvoral: Jurečkův návrh reformy systému sociálních dávek nezabrání jeho zneužívání! Ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL představil začátkem února návrh zákona, který upravuje systém vyplácení sociálních dávek. Konečné ...