Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 19. 12. 2018

Politické usnesení SPD

Usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) k aktuální politické situaci.

1) Babišova vláda poškodila Českou republiku v otázce imigrace!

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš včera řekl, že je proti tomu, aby Česká republika podpořila Globální pakt OSN o uprchlících. Přesto ten samý den Česká republika tento pakt o uprchlících podpořila na Valném shromáždění OSN! Vláda Andreje Babiše tímto zcela zřejmě poškodila české národní zájmy. Proto hnutí SPD navrhlo na úvod jednání této schůze Poslanecké sněmovny mimořádný bod s názvem „Informace vlády o Globálním paktu OSN o uprchlících“. Hnutí ANO a ČSSD bohužel projednávání tohoto bodu vetovaly. To je naprosto nepřijatelné. Proto též zvážíme, že navrhneme svolání mimořádné schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše.

Na Výboru pro evropské záležitosti premiér Babiš na dotaz poslance SPD Lubomíra Volného odpověděl, že vláda bude mít „podobné stanovisko“ ke Globálnímu  paktu OSN o uprchlících jako ke Globálnímu paktu OSN o migraci (máme to zdokumentované nahrávkou) – tedy negativní. Přitom naopak zase vláda Andreje Babiše 16. listopadu 2018 předložila Poslanecké sněmovně dokument 1691, kde oznamuje, že Česká republika Globální pakt OSN o uprchlících podpoří („ČR nemůže být kritizována za nedostatek solidarity s lidmi, kteří pomoc skutečně potřebují, protože ČR podporuje Globální kompakt OSN o uprchlících,“ píše se v tomto dokumentu vlády). Tento zmatek a nesoulad mezi postoji svědčí o nekompetenci vlády v zahraniční politice.

Tento Globální pakt OSN o uprchlících, který nakonec Babišova vláda podpořila, de facto zavádí globální uprchlické kvóty. Peter Szijjártó, ministr zahraničí Maďarska, které pakt nepodpořilo, řekl, že pakt otevírá zadní dvířka pro ty, kteří nemohou přijít dveřmi hlavními. Konkrétně zahrnuje „mechanismy pro účinnější, předvídatelnější a spravedlivější mezinárodní reakci na situace vyznačující se velkým množstvím uprchlíků“. „Nabízí mezinárodní rozšiřování podpory anebo aktivace opatření pro spravedlivější a předvídatelnější sdílení zátěže a odpovědnosti.“

Pakt o uprchlících bude umožňovat i rozšířený přístup k přesídlení a dalším řešením v třetích zemích. Tento pakt navíc staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. A, v neposlední řadě, tento pakt má ambici usilovat o to, aby „reakce na pohyby uprchlíků po celou dobu zohledňovaly otázky genderu, věku a různorodosti“. Takže má v sobě i podobné věci, které obsahuje Istanbulská úmluva.

Na druhé straně vítáme, že na základě tlaku SPD v Poslanecké sněmovně vláda Andreje Babiše prohlásila, že odmítá Globální pakt OSN o migraci. Naše práce v opozici a náš tlak na vládu již přináší ovoce. I když to bylo po dlouhých peripetiích, kdy původně Ministerstvo zahraničí, v jehož čele stojí ministr Petříček z ČSSD, neoznámilo OSN, že Česko odstupuje od Globálního paktu OSN o migraci. Ministr Petříček následně slíbil, že se ČR pouze nezdrží hlasování, ale že bude hlasovat aktivně proti tomuto paktu o migraci. Na vládu budeme nadále vykonávat tlak, abychom hájili zájmy českých občanů a náš program.

2) Vláda nepodporuje zákaz zahalování!

Hnutí SPD podalo návrh zákona, který zakazuje na veřejnosti zahalování tváře podle muslimského rituálu. Vláda náš návrh odmítla podpořit. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) vysvětloval neutrální postoj vlády k návrhu zákona SPD zakazujícího zahalování tváře na veřejnosti  tím,  že by bylo kriminalizováno i nošení příliš velkých slunečních brýlí nebo lidí převlečených za Mikuláše.

To je směšná výmluva. Hnutí SPD zde nechce nikáby a burky. Nemají tu co dělat. Zahalování na veřejnosti zakázalo šest zemí v Evropě včetně Francie, Rakouska, Belgie, Bulharska či Lotyšska. Rakouský parlament schválil zákaz vloni a od letošního srpna platí restrikce v Dánsku. Dle našeho návrhu by zákaz platil na veřejných prostranstvích a ve veřejně přístupných budovách s výjimkou případů, kdy zahalování obličeje souvisí „s plněním zákonné povinnosti, výkonem povolání, umělecké nebo sportovní činnosti nebo vyplývá ze zdravotních důvodů“. Postoj vlády hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM ukazuje, že se nechce jasně postavit proti islámskému extremismu. Bojí se nekompromisně chránit naši kulturu před islamizací. Pouze hnutí SPD má v této věci jasný postoj. Islámu říkáme jasné NE.

3) Džihádisté oslavují útok teroristy ve Štrasburku!

Teroristu ze Štrasburku Chekatta Cherifa oslavují džihádisté a nyní před Vánoci začali opět vyhrožovat Evropě. Chekatt Cherif pět lidi usmrtil a minimálně dalších dvanáct zranil. Džihádisté tvrdí, že jeho čin je výsledkem jejich „kampaně“ na internetu, kde radili „osamělým vlkům“, jak udeřit. „Když nemůžete sestavit bombu nebo získat střelnou zbraň, pak se snažte nevěřícího bodnout nebo mu rozbít hlavu kamenem. Podřízněte ho, vyhoďte ho z okna, uškrťte ho, otravte jedem, ale nikdy se nevzdávejte,“ nabádá návod. Pár dní před útokem se také na internetu objevil plakát zobrazující Santa Clause, který klečí na zemi před křížem, z nějž kape krev, zatímco maskovaný džihádista se chystá „západní symbol Vánoc“ podříznout, informoval známý list Daily Mail. „Neopouštějte své domovy, protože my žízníme po vaší krvi,“ praví nápis na plakátu.

Po štrasburském útoku se na internetu objevily hrozby „biologickými útoky“ na vánoční trhy ve všech západních metropolích i v destinacích, kde „nevěřící“ tráví vánoční prázdniny. „Přichází doba velkých překvapení,“ hrozí Islámský stát na webu islamistické mediální skupiny Al-Takvá. Islamisté označili na plakátě z koláží z loňského útoku na vánoční trhy v Berlíně Nový rok jako „den odplaty“. „Brzy, dá-li bůh, uvidí nevěřící to, čeho se tolik bojí,“ hlásá další nápis.

Již od jara v Poslanecké sněmovně čeká na další projednání návrh zákona z pera SPD na zákaz propagace islámské ideologie v ČR. Ostatní strany však zvolily zdržovací taktiku. SPD prosazuje bezpečnou, spravedlivou a prosperující Českou republiku, kde se nebudeme bát chodit po ulici, aby nás ohrožoval islámský náboženský fanatik. Za současný teror je plně odpovědná multikulturní politika Evropské unie.

4) Poslanci SPD podpořili zdravotně postižené!

I díky hlasům poslanců SPD byl v Poslanecké sněmovně schválen zákon o sociálních službách, kterým se zvýší příspěvek na péči pro osoby s nejtěžším zdravotním postižením. Hnutí SPD dlouhodobě, všestranně a konzistentně prosazuje významné zlepšení přístupu státu a veřejné správy k našim zdravotně postiženým spoluobčanům a jejich rodinám. Všichni přítomní poslanci SPD proto jednoznačně podpořili navýšení příspěvku na péči o osoby ve III. stupni závislosti o 4.000,- korun a příspěvek na péči ve IV. stupni závislosti o 6.000,- korun. Jelikož se jedná o osoby, které vyžadují péči 24 hodin denně, jde o navýšení naprosto nezbytné, byť ještě zdaleka ne dostatečné a to jak v případech, kdy rodiny využívají asistenčních služeb či nikoli a kdy pečují o své příbuzné vlastními silami. Každopádně, nechceme-li postavit tisíce rodin do pozice volby mezi existenční tísní a svěřením svého postiženého rodinného příslušníka (často dítěte) do zařízení ústavního typu, bylo třeba učinit alespoň tento první krok a zároveň SPD neodkladně pracuje na systému pravidelné valorizace příspěvku ve všech čtyřech stupních postižení.

5) Belgický ministr nám vyhrožuje!

Na summitu Evropské unie nám drze vyhrožovali. Podle belgického premiéra Charlese Michela země Visegrádské čtyřky svým tvrdohlavým postojem k migrační otázce otevírají debatu o tom, zda by měly zůstat v Schengenském prostoru. Michel už v minulosti kritizoval údajně nedostatečnou solidaritu zemí východní části Evropské unie v migrační krizi. „Není možné, aby některé země považovaly EU za bankomat, ze kterého mohou dostávat podporu na svůj hospodářský rozvoj, a zároveň odmítat princip solidarity v otázce migrace,“ řekl mimo jiné belgický premiér. Ten samý premiér, který před pár dny doma ztratil parlamentní většinu kvůli podpisu Globálního paktu OSN o migraci. Hnutí  SPD odmítá být solidární s multikulturní politikou neomarxistů Evropské unie. Nechceme, aby Česká republika skončila jako Belgie, země Beneluxu a Francie, kde již ztrácí svou kulturní identitu a propadají se do teroru a kriminality. Migrace není krize, ale záměr Evropské unie. Hnutí SPD je jediná parlamentní strana s nekompromisním postojem k politice EU. Žádáme jinou formu spolupráce národních států než je neomarxistický diktát Evropské unie.

2018-12-19T07:13:34+02:00