Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Premiér Andrej Babiš se snaží zahrát do autu, že jeho vláda podpořila globální pakt o uprchlících

„Ministr zahraničí a hlavně předseda ČSSD Jan Hamáček si následně v rámci jednání vyargumentovali a prosadili, že ČR odsouhlasí tu včera odhlasovanou zprávu komisaře UNHCR o uprchlících, což je pouze právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá absolutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády,“ napsal Babiš. Sám ministr zahraničí Petříček ale potvrdil, že Česká republika hlasovala pro globální pakt o uprchlících.

V OSN se každoročně schvaluje Výroční zpráva Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, jejíž procesní součástí bylo letos i schvalování tohoto paktu o uprchlících, na jehož autorství se velkou měrou tento Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky podílel. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi po hlasování označil globální pakt o uprchlících za historický. „Je to největší snaha o široké sdílení odpovědnosti za běžence, které jsem za 34 let práce s uprchlíky svědkem,“ uvedl Grandi.

Podívejme se na některé zajímavé pasáže z té podle Babiše „nezávazné zprávy“. Globální pakt o uprchlících například stanoví, že „ve specifických rozsáhlých uprchlických kontextech – ať už nově vzniklých, či dlouhotrvajících – mohou hostitelské státy, popřípadě země původu, které pro odezvu na rozsáhlý pohyb uprchlíků naléhavě potřebují širokou podporu, požádat UNHCR (Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky) o aktivaci Podpůrné platformy („Support Platform“), jež jim pomůže při realizaci příslušných opatření na národní úrovni a vnitrostátně řízeného komplexního plánu“.

Podpůrná platforma „spojí skupinu států a zaktivizuje politické závazky, zmobilizuje pomoc pro komplexní odezvu a usnadní urychlené zapojení rozvojových partnerů (současně s humanitárním úsilím). Bude při tom čerpat z příslušných závazků poskytnutých v rámci Globálního fóra pro uprchlíky. Bude také moci iniciovat svolání dárcovské konference za účelem rozšíření základní podpory nad rámec států zapojených do Podpůrné platformy“.

Zřídí se Podpůrná skupina pro azylové kapacity (Asylum Capacity Support Group) složená z odborníků z celého světa, „která bude poskytovat pomoc národním orgánům s cílem posílit jednotlivé aspekty jejich azylových systémů, aby byla zajištěna jejich spravedlivost, účinnost, adaptabilita a integrita.“ Dokument dále obsahuje vypracování tříleté strategie rozšiřování přístupu k přesídlení a zlepšení dostupnosti a předvídatelnosti doplňkových způsobů přijímání v třetích zemích.

Stále vám tento dokument, který hájí Andrej Babiš, připadá tak nevinný a „nezávazný“? Nám ne, proto podporujeme mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k tomuto tématu.

2018-12-20T09:55:31+02:00