Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Buďme suverénní zemí, která má svoji hrdost a uznává vlastenectví!

Aktualita

Radek Rozvoral: Buďme suverénní zemí, která má svoji hrdost a uznává vlastenectví!

Zeman je dobrá volba, ostatní by to měli respektovat. Macron a Merkelová ve svých zemích ztrácejí moc. Na vzestupu je hnutí ENF, jehož představitelé chtějí posilovat suverenitu svých národních států.

Co nám dal rok 2018 ve velkém bilančním rozhovoru pro ParlamentíListy.cz:

SPD minulý rok ve volbách do Sněmovny získala 10,64 procent hlasů, což lze označit za velmi dobrý výsledek. Novější průzkumy volebních preferencí ale straně přisuzují méně. Dělá něco SPD špatně?

SPD šla do voleb s čitelným programem, který oslovil přes půl milionu občanů a jako jediná se tvrdě vyhranila proti vstupu imigrantů do naší země. U volebních preferencí vždy záleží, kdo je dělá a hlavně, kdo si je objednává. Podle toho pak výsledky také vypadají, a když srovnáte všechny agentury, tak je velice zřejmé, že se rozcházejí někdy až o osm procent. To ale nemění nic na tom, že musíme i nadále tvrdě pracovat na prosazování našeho vlasteneckého programu, který jsme slíbili občanům České republiky.

Co Tomio Okamura, neuškodila vám kauza Babišova syna, během které se nechal vyfotit na tiskové konferenci po boku šéfů opozičních stran?

Naneštěstí k tomu došlo a média si tuto situaci vysvětlila tak, jak se jim to hodilo. Naše hnutí se v té době postavilo k hlasování o nedůvěře vládě zcela z jiného zájmu, a tím bylo ukončení vládní koalice hnutí ANO s ČSSD. ČSSD je proimigrační a probruselská strana, která zde v minulosti neúspěšně vládla, a kterou provází celá řada nevyřešených kauz, které poškodily naší zemi. Z tohoto důvodu jsme usilovali (a stále usilujeme) nahradit tuto zkorumpovanou stranu ve vládní koalici. My ale nechceme ministerské posty jako oni, nám stačí plnění našich programových priorit, které jsou definované v našem programu.        

Co hodnotíte jako nejvydařenější počin SPD v roce 2018? A co se naopak nepovedlo?

To co se povedlo, je naše iniciativa ve věci imigrantů a bezpečnosti. V Poslanecké sněmovně jsme iniciovali nesouhlas přístupu k návrhům Evropské unie k otázkám migrace. Počínaje rozpoutání nesouhlasu k přijetí migračních kvót a konče nesouhlasem k přijetí Globálního paktu OSN o migraci a Globálního paktu OSN o uprchlících. Naši občané si dobře neuvědomují, že to, jaké současná vláda zaujímá stanovisko k migraci je prioritně zásluha našeho hnutí. Na základě názorů většiny našich občanů a tlaku SPD přehodnotil částečně nebo alespoň mediálně svůj postup k otázkám imigrantů i premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. A zároveň to je ta odpověď na Vaší druhou část otázky. Nepovedlo se odmítnout škodlivý Globální pakt OSN o uprchlících, který naše vláda i přes náš značný odpor 17. prosince na půdě OSN podpořila. Proto jsme v posledním týdnu jednání Poslanecké sněmovny navrhovali mimořádný bod k tomuto paktu, ale hnutí ANO to společně s ČSSD vetovaly. Po tomto vetu jsme začali sbírat podpisy poslanců k vyvolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k této problematice.          

Jak jsme na tom s bezpečností v České republice? Zatím se zde naštěstí žádný teroristický útok neodehrál. Je to dílem náhody, nebo teroristy nezajímáme?

I na základě odpovědí vyplývající z předešlé otázky (tlak našeho hnutí na vládu ohledně migrace) nám zatím nehrozí masivní příliv imigrantů, což by bezpečnost v České republice značně ochromilo. Musíme ale, v takto tvrdě odmítavém přístupu proti imigrantům, a jejím zastáncům v Evropské unii, pokračovat. Jde nám o blaho a bezpečnost našich občanů. Buďme rádi, že zatím u nás k žádnému teroristickému útoku doposud nedošlo. Dle konstatování bezpečnostních složek v hodnotících zprávách za rok 2018, sílí úsilí k zakládání buněk podporující islám a jejich snahou je se zde usídlit a postupně posilovat. Tomu musíme všemi prostředky zabránit.    

Rusko dle Západu dál provokovalo: Skripal, Sýrie, Kerčský průliv. Potvrdila se letos mezinárodně sdílená teze o agresivním Rusku? Ve jmenovaných oblastech, ale i jinde?

Naše hnutí SPD je zastáncem takové zahraniční politiky, která je v zájmu zajištění bezpečnosti a ku prospěchu našich občanů. Každý incident je důležité posoudit, a až na základě pravdivých a ověřitelných informací zaujmout stanovisko. Zásadně odmítáme rychlá a účelová stanoviska, jen abychom se někomu zalíbili. V poslední době roste snaha představitelů Evropské unie pošpinit každého, kdo nehájí a nepodporuje její zájmy. Naneštěstí ormy této propagace jsou stále více skryté, a pro obyčejného občana je velmi těžké, se v těchto věcech správně orientovat. Svůj podíl na tom mají též média, která nepodávají objektivní zpravodajství. Patří mezi ně i zpravodajské pořady naší veřejnoprávní České televize, na jejíž provoz se formou koncesionářských poplatků podílí všichni občané.      

Pokud jde o Blízký východ, viděli jsme Sýrii v médiích možná méně než dříve. Znamená to, že Bašár Asad vyhrál, nebo že nás zkrátka zajímá něco jiného? Další explozi války nezpůsobil ani vstup Turecka do Afrínu, Američané se chystají ze Sýrie stahovat…

To jsou velmi citlivé otázky. Naše hnutí je známo svým záporným názorem ve vztahu k posilování našich vojáků v zahraničních misích. Prioritně bychom měli být schopni v případě nutnosti umět ubránit naší zemi, naše ženy, děti a ostatní občany. Současná struktura naší armády by tento úkol nezvládla. Je cílena na zajišťování dílčích úkolů v rámci NATO. Američané svůj odchod ze Sýrie vyhodnotili jako prospěšný pro americkou ekonomiku. Americký prezident Donald Trump je především podnikatel a ekonomické zájmy prosazuje nade vše. Stažení vojsk ze Sýrie je i jedna z možností jak oslabit Evropu a tím její celkovou stále sílící konkurenceschopnost.

Ve veřejném prostoru se nyní řeší otázka, zda je pro Evropu větší hrozbou terorismus, nebo ruská rozpínavost. Co považujete za větší nebezpečí vy a proč?

V každém případě je to hrozba terorismu, a to především ze strany radikálních islamistů. Příkladů z posledních let bychom mohly uvést nesčetně a bohužel bývají spojeny s obětmi nevinných občanů, včetně žen i dětí. Ruský prezident Vladimír Putin je velmi zkušený a uvážlivý politik, a dle mého názoru Rusko není hrozbou pro Evropu. Rusko bychom měli respektovat jako jednu ze světových velmocí a spíše s ním posilovat vztahy v oblasti vývozu a dovozu.  

Angela Merkelová nedávno prohlásila, že by se členské země Evropské unie měly vzdát části své suverenity a odsoudila nacionalismus. Potřebuje Evropská unie více integrace? A jak soudržná se EU jevila v roce 2018?

Angela Merkelová a Emmanuel Macron ztrácí svůj vliv ve svých vlastních zemích, a proto chtějí posilovat vliv Evropské unie a její politiku řídit takovým směrem, který by jim co nejvíce vyhovoval.  Některé členské země Evropské unie chtějí posilovat svoji suverenitu a jejich počet roste. V případě fungování EU jako celku, žádají její radikální reformu. Mezi tyto představitele patří hlavně uskupení celoevropského hnutí ENF (Evropa národů a svobody) složeného z vlasteneckých stran Evropy (Lega Mattea Salvinoho, Národní sdružení Marine Le Pen, Strana pro svobodu Geerta Wilderse, Svobodná strana Rakouska Heinze-Christiana Stracheho a dalších), kterého je hrdým členem také naše hnutí SPD. Dle mého názoru je Evropská unie přežilý model, který potřebuje změnu, nejlépe nahrazením jiné formy spolupráce na úrovni suverénních národních států, jak prosazuje hnutí Evropa národů a svobody (ENF).  

Ve výroční zprávě BIS jsme se dočetli, že „dezinformační weby“ jsou v drtivé většině provozovány českými provozovateli, kteří upřímně věří, že je nutné vystoupit z NATO a EU, a nejsou placeni Ruskem. Dle průzkumu Medianu si ohledně zahraniční politiky 23 % Čechů myslí, že agresivnější jsou Američané, 26 % soudí, že agresivnější jsou Rusové a 51 % tvrdí, že obě velmoci jsou agresivní stejně. Odvrací se Češi od Západu? Zklamal je Západ v tom směru, že by raději „politiku všech azimutů“, „neutralitu“ apod.? Nebo je náš národ mediálně negramotný a ovlivnitelný nepřátelskou propagandou?

Naše hnutí SPD má ve svém programu zakotveno, že by měli mít naši občané možnost rozhodovat o důležitých otázkách státu formou obecného referenda. A otázka našeho setrvání v NATO a otázka vystoupení z Evropské unie si referendum zasluhuje. Jedině referendem je zajištěna možnost všem občanům se k tak závažným otázkám vyjádřit. Výsledky referenda by pak v dobře fungující demokratické společnosti měli respektovat i ti, kteří měli odlišný názor. Naši poslanci podali návrh zákona o obecném referendu, ale zatím ostatní politické subjekty se snaží o jeho neprosazení. Naše hnutí je zastáncem spolupráce se všemi zeměmi, které o spolupráci na bázi vzájemného respektu budou stát, a je jedno, jestli jsou od nás na západ nebo na východ. 

Jak se vám líbila letošní vzpomínka na 17. listopad? Sledoval jste dění v Praze? Ozývají se námitky, že původní rozměr celé akce se vytratil na úkor politizace. Takřka souběžně se vzpomínkovými akcemi proběhlo i několik protestů proti Andreji Babišovi. Zároveň již takřka zcela zapadl význam 17. listopadu 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. Panuje dnes v rámci výkladu českých dějin jistá selektivita?

Letošní vzpomínka na události spojené s výročím 17. listopadu proběhla nedůstojně. Některé formy zaměřené převážně na současnou politickou situaci nepatří do demokratické společnosti. Naneštěstí řada z těch, kteří tento svátek takto dehonestovali, ani neznají historický sled událostí, které proběhly v tak těžkých letech v roce 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. To samé by se dalo říci o událostech v roce 1989. Český stát by měl podporovat vlastenectví a posilovat národní hrdost svých občanů. Připomínání si významných událostí, které ovlivnily další orientaci a vývoj v naší zemi je naší občanskou povinností, proto jsme nedávno v Poslanecké sněmovně podpořili z důvodu úcty ke studentům návrh zákona na přejmenování svátku 17. listopadu na „Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studenstva“.

Pokud jde o české prezidentské volby, lze říci, že naši spoluobčané rozhodli moudře? Nebo by Jiří Drahoš, viděno optikou dneška, byl lepším prezidentem? Drahoše podporovaly umělecké a intelektuální kruhy, Miloše Zemana spíše chudší obyvatelstvo z venkova. Tyto dvě skupiny se nemají v lásce… Která z nich během prezidentských voleb víc přikládala pod kotel?

Letošní prezidentské volby proběhly dle stanovené legislativy. Všichni občané, kteří splňovali podmínky pro účast volit, měli možnost podpořit svého kandidáta. Po sečtení všech hlasů bylo rozhodnuto, že prezidentem naší republiky bude nadále Miloš Zeman. Ostatní občané by měli výsledky voleb respektovat, a to hlavně když jde o volbu nejvyššího státního představitele. Příznivci našeho hnutí podporovali Miloše Zemana, protože jsme přesvědčeni o tom, že byl mezi všemi možnými kandidáty tím, který se svými názory nejvíce přibližuje politickému programu SPD. Přejeme mu, aby ve zdraví a plný sil dokončil svůj prezidentský mandát.    

Obrovské množství exekucí dle sociologů ničí českou společnost. A spolu s nízkými platy nízkopříjmových vrstev způsobuje, že statisíce lidí žijí v neštěstí a bídě. Je v našem vymáhacím systému i s jeho horentními úroky něco shnilého? Či je to v pořádku a lidé mají být odstrašeni od zadlužení se?

Bohužel problém exekucí postihl řadu občanů, a zajisté je mezi nimi mnoho lidí, kteří se do této situace dostali například svou nerozvážností, nebo doplatili na svou důvěřivost. Stát by měl těmto občanům pomoci. Forma pomoci by měla být těmito postiženými akceptovaná a nastavené podmínky např. splácení splnitelné a pro občany postižené exekucí stimulující. Naše hnutí připravuje návrhy legislativních úprav, které by ve finále měly prospět zadluženým občanům.      

Právě kvůli exekucím tato část populace prý opouští směřování k Západu, věří tomu, co je považováno za dezinformace, a propadá extremismu. Lze se s tímto pohledem ztotožnit?

Tento názor nesdílím. My máme jasnou strategii, že tito občané, kteří se dostali do exekucí, potřebují od státu pomoc. Dle posledních statistických průzkumů se jedná skoro o 900 tisíc občanů, což v žádném případě není zanedbatelné. Systém pomoci musí být ale pro občany v exekucích splnitelný a musí zajistit těmto občanům po dobu splácení exekuce důstojný život.

Jak se tento rok změnila situace českých důchodců? Nebyli na vrcholu mediálního zájmu, nicméně žije se jim lépe? Stejně tak naše zdravotnictví, mají dle Vás občané pocit, že je dostupnější, či kvalitnější?

Naši důchodci si zajisté zaslouží naší péči a je naší povinností se o tyto občany postarat, aby si bez výrazných omezení prožili důstojným způsobem poslední etapu svého života. Poslanci našeho hnutí SPD podpořili navýšení důchodů od 1. ledna 2019 o doposud nejvyšší navyšovanou částku za poslední roky. Stát si musí umět najít prostředky, aby byla výplata této dávky pro občany, kteří na ní mají nárok zajištěna. Naneštěstí nefunguje systém, který by finance státu pro potřeby vyplácení důchodů zajistil, a proto je třeba vytvořit novou důchodovou reformu. Plno otázek ke zlepšení bychom našli i v resortu zdravotnictví, viz například role a fungování zdravotních pojišťoven a transparentní nakupování zdravotnických přístrojů a zařízení.   

Jak hodnotíte končící rok 2018? Co dobrého Česku dal? A co se tolik nepovedlo?

Především buďme rádi, že se můžeme v naší zemi cítit relativně bezpečně, k čemuž velkou mírou pomáhá i naše hnutí SPD. To na politické scéně vykonává roli hlídače ve věci zamezení vstupu imigrantům do naší republiky. Určitě byla dobrá volba prezidenta republiky, který posiluje roli našeho státu napříč celým světem a není přitakávačem Evropské unie. V neposlední řadě se také povedly oslavy stého výročí založení Československa a to po celé České republice. Za hlavní co se nepovedlo, bylo angažmá ČSSD v současné vládě, kde prosazuje multikulturní ideologii, neadresné sociální dávky i lidem, kteří se štítí práce, inkluzi ve školství, teorii genderu a další škodlivé a nepotřebné věci včetně poklonkování Bruselu. Určitě se nepovedla i řada dalších věcí, ale to ať si každý zhodnotí sám. My v našem hnutí se zajímáme o blaho našich občanů a o problémy, které je zatěžují. V rámci našich možností pak navrhujeme řešení, jak  tyto jejich problémy k jejich spokojenosti řešit. 

Závěrem prosím řekněte, co byste Česku přál pro rok 2019.

Všem občanům naší krásné země přeji hlavně zdraví a pohodový život naplněný prací a láskou se svými nejbližšími. Česká republika by měla navázat na svou roli, kterou zastávala v období za vlády prezidenta Masaryka a podnikatelů typu Tomáše Bati. Naši občané mají svůj potenciál, který je nutné rozvíjet. Nechceme být nájemnými dělníky nadnárodních společností, ze kterých stát nemá skoro žádný užitek. Buďme suverénní zemí, která má svoji hrdost, uznává vlastenectví a je okolními zeměmi plně respektována a vnímána jako spolehlivý partner.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Radek-Rozvoral-naklada-kavarne-Zeman-je-dobra-volba-ostatni-by-to-meli-respektovat-Macron-a-Merkelova-ve-svych-zemich-ztraceji-moc-565127

2019-01-02T10:04:40+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0