Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Před několika dny předseda Evropské komise Juncker zpochybnil připravenost Rumunska, které od 1. ledna převzalo předsednictví EU.

Aktualita

Radim Fiala: Před několika dny předseda Evropské komise Juncker zpochybnil připravenost Rumunska, které od 1. ledna převzalo předsednictví EU.

Ukazuje to velmi dobře, jak se dívá „pokrokový“ Západ na bývalé země východoevropského bloku. Junckerova velmi nediplomatická slova se šíří do západních médií. Například v německém deníku Zeit vyšel obsáhlý článek, který nasazuje Rumunsko doslova psí hlavu. Zaznívají v něm obvyklé fráze o korupci, nedodržování tzv. evropských hodnot, porušování principů právního státu a mnohé další, které jsme mohli slyšet i v souvislosti s Polskem a Maďarskem.

Všichni dnes víme, jak daleko vše nakonec došlo. Proti Polsku bylo zahájené disciplinární řízení na konci roku 2017 a proti Maďarsku o pár měsíců později. V tom článku z deníku Zeit už chybí jen zmínka o říjnovém referendu, v rámci kterého Rumuni hlasovali o možnosti změnit ústavu a definovat rodinu jako svazek mezi mužem a ženou. Tehdy se hovořilo o tom, že pokud návrh projde, mělo by se jednat i zahájení disciplinárního řízení také proti Rumunsku. K referendu se dostavilo málo lidí a v Bruselu tak mohli být spokojení. Byť by možná byli spokojenější, kdyby měli záminku po Polsku a Maďarsku zakročit i proti Rumunsku.

Jak je nicméně vidět, Rumunsku je stále pod drobnohledem a není vyloučeno, že na něj Brusel neudeří někdy v blízké budoucnosti. Teoreticky by něco podobného mohlo hrozit i České republice, ale to samozřejmě naše poslušně prounijní vláda ve složení ANO a ČSSD nepřipustí. Premiér Andrej Babiš ani ministr zahraničí Petříček neudělají nic, co by odporovalo vůli Bruselu. I kdyby to mělo znamenat popření zájmů České republiky. Podepsání globálního paktu o uprchlících je toho ostatně jasným důkazem.

https://www.zeit.de/…/rumaenien-eu-ratspraesidentschaft-kor…

2019-01-05T16:01:35+01:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0