Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Velké nadnárodní korporace, jako jsou Google, Facebook nebo Amazon, vydělávají v Evropě obrovské peníze, daní je ale jen minimálně.

Aktualita

Radim Fiala: Velké nadnárodní korporace, jako jsou Google, Facebook nebo Amazon, vydělávají v Evropě obrovské peníze, daní je ale jen minimálně.

Rakousko proto hodlá zavést vlastní daň z digitálních služeb, které by příjmy těchto a podobných firem podléhaly. Záměr v sobotu oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Cíl je jasný. Zdanit společnosti, jako je Facebook a Amazon, které vydělávají vysoké sumy on-line, ale sotva platí daně,“ řekl.

Studie, kterou si nechala zpracovat Evropská komise, tvrdí, že jen dva nejsilnější technologičtí hráči – Google a Facebook – připravili Evropany jen v letech 2013 až 2015 na daních o 5,4 miliardy eur (asi 141 miliard korun). Google prý odvedl mimo Evropu 9 procent ze svých tržeb. V Evropské unii jen 0,82 procenta. To ale ještě není nic proti Facebooku, který na trzích mimo Evropu odváděl mezi 28 a 34 procenty svých tržeb. V Evropské unii 0,03 až 0,10 procenta.

Zdanit tyto giganty chce i Francie. Tím bychom se měli také inspirovat. Měli bychom pořádně zdanit nadnárodní korporace, které od nás odvádí obrovské zisky a daní minimálně. Neměli bychom ždímat drobné české podnikatele, jak bohužel činí Andrej Babiš. Na velké nadnárodní korporace si netroufne, a tak daňovou zátěž přesouvá na poctivé české občany, kteří nemohou svůj zisk odvádět do zahraničí a nemohou si zajistit „daňovou optimalizaci“.

https://www.tyden.cz/…/eu-se-nedohodla-rakousko-jedna-zaved…

2019-01-16T19:48:25+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0