Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Vojenský debakl v Afgánistánu ukončilo jednání USA s Tálibánem.

Aktualita

Radim Fiala: Vojenský debakl v Afgánistánu ukončilo jednání USA s Tálibánem.

Hnutí SPD vítá výsledky jednání mezi USA a Tálibánem s cílem ukončení nejdelší války v novodobé historii, kterou vedou svou agresivní politikou Spojené státy s podporou NATO. Od americké invaze do Afghánistánu po atentátech Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001 již uplynulo 17 let a mezi tisíce mrtvých na obou stranách bohužel patří i 14 našich vojáků.

Tálibán oznámil, že se s USA domluvil na dohodě o míru v Afghánistánu, která počítá se stažením zahraničních vojsk z Afghánistánu do 18 měsíců od podepsání smlouvy. SPD vždy prosazovalo mírové řešení této intervence a změnu strategie ze strany USA, západu a NATO. Tálibán je sice militantní radikální hnutí, nikdy ale nemělo jiný zájem, než vládnout v Afghánistánu a neplánovalo útoky na USA nebo západní země.

Ještě před pár dny jsme ale slýchali od našich vládních představitelů ANO a ČSSD s mohutnou podporou ODS, Pirátů, KDU-ČSL, STAN, a TOP 09 o nutnosti přítomnosti USA a NATO v Afghánistánu v rámci boje proti terorismu a potřebě navyšování počtů našich vojáků v operaci Resolute Support pro udržení transatlantických vazeb v rámci plnění závazků k NATO.

Nyní konečně dochází k obratu díky zahraniční politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. My nepolitikaříme a od začátku v SPD tvrdíme, že strategie přístupu západu k Afghánistánu je dlouhodobě špatná a nemá vojenské řešení, ale řešení politicko-diplomatické. Teď dochází na naše slova.

Dlouhodobě a konsistentně tvrdíme, že Afghánistán by se měl nechat Afgháncům a neměli bychom jim vnucovat nějaké naše modely demokracie, protože islám je zde silně zakořeněn, je součástí vládní politiky a oni naše pojetí demokracie a způsobu života odmítají. Naše vojáky potřebujeme doma a musíme budovat armádu pro obranu území našeho státu ve smyslu čl. 43 naší Ústavy.

https://www.euportal.cz/…/20518-usa-i-cr-pry-pomahaji-v-afg…

2019-01-28T19:38:45+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0