Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Itálie se začíná vymezovat proti opatřením Evropské unie!

Radek Rozvoral: Itálie se začíná vymezovat proti opatřením Evropské unie!

Italský ministr vnitra Matteo Salvini spolu s místopředsedou italské vlády a lídrem strany Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio se v italských mediích tvrdě ohradili proti uplatňované současné politice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Matteo Salvini minulý týden v italské televizi Canale 5 řekl: „Francouzi si zaslouží lepší vládu“ a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nazval „mizerným prezidentem“. Luigi Di Maio z Hnutí pěti hvězd zase označil Francii za příčinu migrace z Afriky do Evropy. Oba italští politici opakovaně kritizují prezidenta Macrona z neochoty pomáhat při zvládání velkého počtu imigrantů, kteří se v posledních letech nelegálně dostávají do Evropy přes Středozemní moře. Nelíbí se jim hlavně pomalý a liknavý přístup Francie k již schváleným opatřením, jak tomuto přílivu imigrantů zamezit. Jedním z několika navrhovaných bodů bylo zvýšení uprchlických středisek, ze kterých by se dále imigranti přerozdělovali do ostatních států EU. Nová střediska mají být a vznikat v zemích u Středozemního moře. Praxe ale ukazuje, že tyto navazující procesy nefungují a v již zřízených uprchlických centrech panují katastrofální podmínky (viz řecké ostrovy, okolí Říma). Itálie se na základě těchto skutečností rozhodla minulý týden uzavřít druhé největší zařízení pro imigranty v Castelnuovo di Porto, poblíž Říma. Toto rozhodnutí komentoval ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru pro rozhlas: „Dal jsem slib, že necháme uzavřít velká zařízení pro imigranty, která dělají problémy, a právě to děláme. Ten kdo podle práva může v Itálii být, nezůstane na ulici.“

Itálie kritizuje i liknavý přístup Francie při vyjednávání o zřizování uprchlických středisek v severní Africe. Lídři Francie propagují v EU větší příliv peněz do zemí Afriky (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye) a doufají, že s tím budou tyto země souhlasit. Situace je ale taková, že to tyto země odmítají. EU chce tuto finanční pomoc navyšovat s tím, že na to tyto severoafrické země přistoupí a zarazí tak migraci do Evropy již na svých hranicích.

Další ostré vymezení z řad italských vládních představitelů na úkor francouzského prezidenta proběhlo v souvislosti s podepsanou dohodou mezi Francii a Německem minulý týden v německých Cáchách. Italský premiér Giuseppe Conte v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera kritizoval pasáž, ve které považuje Německo i Francie za prioritu přijetí Německa za stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Conte  uvedl: „Myslí jen na své národní zájmy. Od počátku devadesátých let minulého století jsme podporovali myšlenku přidělení křesla v Radě bezpečnosti OSN Evropské unii a ne jednomu ze členských států.“

Naše hnutí SPD souhlasí s názory těchto spřízněných italských politiků. Ministr vnitra Matteo Salvini je též šéfem vlastenecké Legy, se kterou je hnutí SPD ve společné frakci Evropského parlamentu (frakce ENF – Evropa národů a svobody).

2019-01-29T07:06:55+01:00