Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Vícečlenná tradiční pracující rodina je základem prosperity každého státu!

Aktualita

Radek Rozvoral: Vícečlenná tradiční pracující rodina je základem prosperity každého státu!

Příspěvek pro matky čtyř a více dětí, který zavádějí v Polsku, by nás mohl inspirovat.

V Polsku plánují více peněz pro matky vychovatelky čtyř a více dětí, což je zajisté krok správným směrem. Polská vláda tak dala najevo, že si váží žen, potažmo matek, které vychovávají své děti v duchu početné rodiny, kterou považují za základ svého státu.

Polská vláda premiéra Mateusze Morawieckého schválila návrh národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), spočívající ve výplatě minimálního důchodu ve výši 1.100 zlotých (v přepočtu 6.580 korun) pro polské ženy, které vychovaly čtyři a více dětí a kvůli jejich výchově nechodily do práce (zatím nedostávaly nic). Podle doposud platné polské legislativy měly nárok na alespoň minimální důchod nárok ženy, které odpracovaly 20 let a jsou starší 60 let. Polský ministr Morawiecki to komentoval slovy: „Výchova čtyř, pěti, šesti nebo dokonce více dětí, to není jen péče o jejich budoucnost, ale také o budoucnost naší vlasti. Matky, to jsou tiché hrdinky naší nezávislosti.“ Podle agentury Reuters, která toto prohlášení šéfa polské vlády zveřejnila, přijde tento program polskou státní kasu letos na 800 milionů zlotých a na dalších 11 miliard zlotých v dalších deseti letech, kdy na tuto sociální dávku dosáhne v Polsku okolo 86 tisíc matek. Na tuto dávku budou moci požádat i otcové, a to v případě, že matka v rodině zemřela, nebo jí opustila. Návrh musí ještě schválit parlament (zde má PiS většinu) a podepsat prezident Andrzej Duda (příznivec PiS). Strana Právo a spravedlnost už pro podporu rodin zavedla program 500plus, díky kterému dostávají rodiny měsíčně 500 zlotých na druhé a každé další dítě.              

Současná polská vláda má na rodinu stejný pohled jako má naše hnutí SPD. Na rodinu je nutno nahlížet jako na přirozený svazek muže a ženy, jenž zasluhuje nejvyšší společenskou podporu a ochranu. Hlavní funkcí rodiny je zajistit bezpečné mateřství a výchovu dětí, při které je kladen důraz na národní hrdost a posilování vlastenectví. Bude-li mít fungující rodina více dětí, což je základ budoucí prosperity státu, je povinností státu umožnit těmto rodinám co nejlepší podmínky. Příspěvek, který zavádějí v Polsku, je jedním z nástrojů, jak dát rodinám zpětnou vazbu, že si stát váží jejich přístupu k výchově dětí.

Určitě bychom takový návrh podpořili i u nás. Podporu mladých rodin má naše hnutí přímo ve svém programu. Navrhujeme pro naše pracující rodiny daňové slevy a rodinám se třemi a více dětmi, kde alespoň jeden z rodičů pracuje a má čistý trestní rejstřík, chceme zabezpečit, že nebudou platit žádnou daň z příjmu. Tato úleva, by dle našeho návrhu, měla být platná po celou dobu výchovy a přípravy dětí na budoucí povolání, nejdéle do věku 26 let dítěte. Současně máme v plánu mladým rodinám nabídnout bezúročnou novomanželskou půjčku do výše 300.000 Kč s dobou splatnosti 15 let. Podmínkou k dosažení této půjčky bude pracovní poměr jednoho z manželů. V návrhu této půjčky počítáme s tím, že při narození třetího dítěte rodina ukončí splácení, a rodina jako bonus dostane zpět celou částku, a to při dovršení plnoletosti prvního dítěte.

Dobře jsme si vědomi, stejně tak jako politici v Polsku, kteří zvýhodnění početných rodin podporují, že narozené děti jsou zárukou stability průběžného důchodového systému. Naše hnutí SPD prosazuje pro naše občany též snížení hranice odchodu do důchodu podle počtu vychovaných dětí. Tímto dáváme jasně najevo, že si stejně jako v Polsku vážíme našich žen, matek.

2019-02-01T07:22:14+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0