Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Jen pár slov k Trumpově projevu o stavu Unie. Vítáme, že se sejde s Kim čong-unem. Je dobře de-eskalovat napětí se Severní Koreou a jednat.

Aktualita

Radim Fiala: Jen pár slov k Trumpově projevu o stavu Unie. Vítáme, že se sejde s Kim čong-unem. Je dobře de-eskalovat napětí se Severní Koreou a jednat.

Jednáním se dá předejít nedorozuměním, a to je v případě jaderných zbraní více než žádoucí. Trump není ideální, ale díky Bohu za něj, jinak bychom dnes již mohli být na pokraji jaderné války.

Pokud jde o vyšetřování FBI ohledně údajného zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb, tak je to směšné. Kdyby vyhrála Clintonová, též by probíhalo? Bažina, též nazývaná Deep state (což jsou neokonzervativci, neoliberálové a neomarxisté v Demokratické i Republikánské straně typu Clintonové a McCaina) se, snaží Trumpa odstavit od moci. On sliboval voličům zlepšení vztahů s Ruskem, a proto byl zvolen. Kdyby vyhrála Clintonová, možná bychom byli již dnes na pokraji jaderného konfliktu.

Když už jsme ale u toho vměšování do záležitostí cizích států, tak samy USA se neustále vměšují do záležitostí suverénních států a dokonce je agresivně vojensky napadají a okupují. USA pohrozily vojenskou intervencí ve Venzuele. Napadly Sýrii, Irák, Libyi, Afghánistán, pomohly destabilizovat Ukrajinu…

Článek 2., odst. 4 Charty OSN ale praví: „Všichni členové se vystříhají ve svých mezinárodních stycích hrozby silou nebo použití síly jak proti územní celistvosti nebo politické nezávislosti kteréhokoli státu, tak jakýmkoli jiným způsobem neslučitelným s cíli Organizace spojených národů“.

Pokud jde o stahování amerických vojáků ze Sýrie a Afghánistánu, podporujeme mírové řešení, nikoli intervence a vměšování se do vnitřních záležitostí cizích států. Víme, že USA před intervencí a při intervenci SSSR podporovaly islámské teroristy a byly (při nejmenším prostřednictvím pákistánské tajné služby) v kontaktu i s Usámou bin Ládinem. Talibán vznikl za podpory pákistánské tajné služby, která spolupracuje s CIA. USA podporují Saudskou Arábii, která též podporuje islámský terorismus a wahhábismus a saláfismus (pravověrný výklad islámu). Podobně USA podporovaly v Sýrii islamistickou opozici proti Asadovi, v Egyptě dokonce Muslimské bratrstvo, v Libyi pomohly nástupu islamistů. Vítáme tedy, pokud USA ukončí své agrese a utlumí svou přímou či nepřímou podporu islámských teroristů.

V projevu o stavu Unie Trump také mluvil o tom, že mají Američané „zdaleka nejsilnější armádu na světě”. Ano, to je pravda. USA vydávají na zbrojení nejvíce na světě: 1) USA 610 miliard dolarů, 2) Čína 228 mld. USD 3) Saúdská Arábie 69,4 mld. USD , 4) Rusko 66,3 mld. USD, 5) Indie 63,9 mld. USD, 6) Francie 57,8 mld. USD, 7) Británie 47,2 mld. USD, 8) Japonsko 45,4 mld. USD, 9) Německo 44,3 mld. USD 10) Jižní Korea 39,2 mld. USD. V této souvislosti je nutné podotknout, že strašení Ruskem je směšné.

Trump obvinil Rusko z porušování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu i Čínu z krádeže intelektuálního vlastnictví. My vyzýváme k dohodě mezi velmocemi, protože tyto rakety (dosah do 5000 km) by mohly létat na nás. Nebylo by dobře, aby si tyto velmoci měřily takto síly v Evropě.

Čína a USA si nyní přeměřují svaly. Trump se snaží tu více tu méně držet nové Kissingerovy strategie. Ten původně přišel během studené války s tím, že se USA mají dohodnout s Čínou proti Rusku, což se dělo. Nyní radí Kissinger, aby USA měly lepší vztahy s Ruskem a za hlavního soupeře považují Čínu. Outsorcing americké produkce do Číny navíc vedl k úpadku amerického průmyslu. Čili Trump v duchu America first navazuje i na rady Reaganova poradce Patricka J. Buchanana. V americkém zájmu může být „usměrnit“ Čínu. Zájmy České republiky jsou ale jiné než americké.

Pokud jde o stavbu zdi s Mexikem, tak podle nás má každý stát má právo chránit své hranice proti ilegální imigraci. Činí tak i například Izrael. Americká dělnická třída opravdu doplácí na masovou nezákonnou migraci, jak říká Trump, protože nelegální imigranti snižují cenu práce.

Trump není ideální, ale aspoň částečně se snaží plnit své volební sliby a plnit vůli amerického národa, ačkoli proti němu stojí obrovská mašinérie velké části velkého byznysu, nadnárodních korporací, státní byrokracie, vojensko-průmyslového komplexu, médií či neziskovek. Trump musí tančit mezi vejci a občas musí ukojit zájmy některé z těchto skupin, tu například bombardováním Sýrie, kdy se neokon nažral a Asad zůstal celý, či dodáváním zbraní Saudské Arábii.

Přesto díky Bohu za Trumpa. Kdyby vyhrála Clintonová, mnoho konfliktů ve světě by se eskalovalo, mnoho by jich vzniklo a dnes bychom byli na pokraji jaderné války s Ruskem či v ní…

https://www.lidovky.cz/…/trump-v-kongresu-zautocil-na-vyset…

2019-02-06T11:35:01+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0