Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Máme tady další buzeraci z Bruselu. Evropská unie donutila lékárny ověřovat pravost léků. Lékárny v Česku to prý bude celkem stát 300 až 500 milionů korun. V ČR se dosud neobjevil jediný padělek léků.

Povinnost, kterou nařídila Evropská komise, upravuje v ČR vládní novela, kterou již podepsal i prezident Miloš Zeman.

Česká lékárnická komora vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 milionů až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu nebo čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc. Už dříve vyjádřila pochyby o potřebě ověřovat pravost léků s tím, že současná bezpečnostní pravidla dostatečná. V českých lékárnách se podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby dosud neobjevil ani jeden padělek léčivého přípravku.

Uvědomme si, že toto je jenom vrchol ledovce. Předpisy Evropské unie nás stojí mnohem více. Existují například odhady, že směrnice, která nařizuje stavět domy s téměř nulovou spotřebou energii, prodražuje cenu bydlení o deset procent. To samé se týká i jiných oblastí boje proti CO2, například v automobilismu či zemědělských dotacích, fotovoltaice a podobně.

Již v současnosti existují odhady, že Evropská unie rozhoduje o více než 85 procentech legislativy v národních státech – státy pak musí směrnic poslušně implementovat do svého právního řádu. Konkrétně v lednu 2007 napsali bývalý německý prezident Roman Herzog spolu s vedoucím Centra pro evropskou politiku Lüder Gerkenem do časopisu Welt článek citující informace německého ministerstva spravedlnosti, dle kterého mezi lety 1998 a 2004 84 procent legislativy aplikovatelné v Německu pochází z EU, pouze zbývajících 16 procent je domácího původu. Známý expert na evropskou integraci Michael Bruter z London School of Economics odhadl míru závislosti vnitrostátní legislativy na EU dokonce na oněch 85 procent.

Kdybychom v EU nebyli a nemuseli implementovat tato nesmyslná nařízení, mohli bychom ušetřit desítky či možná spíše i stovky miliard… Podpořte nás prosím ve volbách do Evropského parlamentu. Postavíme se za vás proti buzeraci z Bruselu!

2019-02-12T13:47:27+02:00