Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Svoboda slova je jednou ze základních práv každého člověka!

Aktualita

Radek Rozvoral: Svoboda slova je jednou ze základních práv každého člověka!

Rozhovor pro ParlamentníListy.cz na aktuální politická témata, které v současné době rezonují ve společnosti.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Klausuv-navrh-podporim-Korporace-chceme-donutit-aby-Poslanec-Rozvoral-ma-plan-jak-udrzet-zisky-firem-v-Cesku-570441

Jak lze vnímat opětovný vstup Jaromíra Soukupa do politiky v kontextu toho, jak obhospodařuje národovecký a euroskeptický elektorát Vaše hnutí? Šéfredaktor Respektu Erik Tabery má radost, že se teď budete se Soukupem prát o ty samé voliče, úspěch podobný tažení Andreje Babiše podle Taberyho nemůže Soukup zopakovat. A co si myslet o tom, že se Soukup kdysi angažoval např. u Zelených?

Ohledně vstupu pana Jaromíra Soukupa do politiky zastává naše hnutí SPD názor, který je v souladu s naším programem. Žijeme v demokratické a svobodné zemi, kde je umožněno každému občanu, za splnění zákonných podmínek, založit si např. politické hnutí a sním kandidovat do jakýchkoli voleb. O tom, kdo bude následně zvolen do těchto orgánů, rozhodnou u nás v rámci svobodných voleb občané.

Lze objektivně hodnotit poslaneckou práci podle míry docházky? Vy máte jednu z nejvyšších účastí při hlasování ve Sněmovně, takřka 100 procent. Na opačném pólu se krčí velká jména jako Andrej Babiš, či Karel Schwarzenberg, kteří chyběli u většiny hlasování. Co to o nich říká?

Nechci hodnotit přístup mých kolegů poslanců a jejich účast na jednání v Poslanecké sněmovně, jelikož to musí zhodnotit občané. Já za sebe svoji účast vnímám jako službu občanům, převážně těm, kteří mě volili. Je to moje práce a já se snažím vykonávat ji co nejlépe. Není to jenom účast na jednání a hlasování, ale vždy se snažím být připraven na každé zasedání. Má práce též zahrnuje účast na jednání ve výborech Poslanecké sněmovny, konkrétně v mandátovém a imunitním výboru, v kontrolním výboru, dále v podvýboru pro kontrolu a hospodaření veřejného sektoru, v podvýboru pro sport, a ve stálé komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. 

Návrh skupiny poslanců kolem Václava Klause mladšího ohledně mazání příspěvků na sociálních sítích neuspěl u ministerstva spravedlnosti. Resort doporučil návrh neschválit. Vy jste návrh nepodepsal, jak se na něj díváte? Je cestou, jak chránit demokracii? Odpůrci návrhu říkají, že by jeho prosazení nahrávalo ruské propagandě…

Já ten návrh podpořím, jelikož svoboda slova, která neporušuje zákon je jednou ze základních práv každého člověka. Sociální sítě jsou fenoménem současné doby a je to zcela běžná forma komunikace, převážně mladých lidí. Žijeme ve svobodné zemi, kde všichni mají přístup k dostupným informacím. Každá mince má ale dvě strany. To se týká i sociálních sítí. Ta pozitivní je samozřejmě dostupnost informací a jejich sdílení. Jsou zde ale i negativa, která například mohou ovlivnit výchovu dětí. Právě děti jsou nejvíce ohroženou skupinou, na které mohou různé webové portály svým zaměřením cílit, např. propagace terorismu, násilí, erotika.

Andrej Babiš i ministerstvo financí tvrdí, že EET pomohlo zvýšit částku vybranou na daních. Proti tomu ostře vystoupili Piráti, podle kterých je metodika vlády k výnosu EET asi tak spolehlivá, jako cucání z prstu. Jak se na EET díváte vy? Je přínosem? Narovnalo se podnikatelské prostředí? Nebo jde o šikanu drobných živnostníků?

Hnutí SPD zaujímá k EET od začátku negativní stanovisko. Proto nepodpoříme ani návrh na zavedení třetí a čtvrté vlny. Ohledně „šikany drobných živnostníků“, tak bych s Vámi souhlasil, a ani se nedomnívám, že by se „narovnalo podnikatelské prostředí“. Musíme pro naše živnostníky navrhovat jiné nástroje, které by jim usnadnily jejich podnikání, viz např. snižování daní, jednodušší administrativa nebo paušální daň bez zbytečné byrokracie.     

Premiér Andrej Babiš začal navrhovat zvýšení některých daní, odmítl zvýšení daňové slevy na poplatníka a už nechce obědy zdarma pro děti – znamená to, že rozdavačná rétorika vlády je u konce? Rozházela vláda v dobrých časech peníze, které spíše měla využít jiným způsobem?

Vláda si konečně začíná uvědomovat, že už je nejvyšší čas začít šetřit. Rozdávačná politika vedená hlavně politikou ČSSD, která tak chce cílit na potenciální voliče tím, že jim chce dát co nejvíce ze státních peněz, viz plošné obědy pro děti zdarma, doprava zdarma, dále také různé formy neadresných sociálních dávek, nebo podpora neziskových organizací s politickým programem. Ze strany ministrů za ČSSD je to nezodpovědný přístup.    

Jak zatím hodnotit vládu Andreje Babiše z hlediska zvládnutí ekonomiky? Řídí stát jako firmu, nebo ho řídí špatně?

Pan premiér Andrej Babiš je zajisté dobrý manažer, za kterým stojí dobré hospodářské výsledky jeho firem. Řídit stát je ale něco jiného. Musí umět též přijímat kompromisy a určovat priority z různých úhlů pohledu, a to vždy s ohledem, jaký dopad to bude mít pro naše občany. Prioritou je zajištění bezpečnosti našich občanů bez ohledu na to, co to bude stát. Naopak lze ušetřit „státní“ peníze jinde, viz redukce nepotřebných státních zaměstnanců.

Hovoří se rovněž o tom, že by vláda mohla zavést sektorové daně pro zahraniční firmy, které údajně z Česka vyvádí obří dividendy. Je takový krok na místě? Nemůže se stát, že firmy přesídlí jinam a nám zbydou jen oči pro pláč?

Stát přichází nečinností vlády v těchto otázkách o nemalé příjmy. Vždy je to otázka správné analýzy a návrhu řešení. Celý tento proces se musí navrhnout tak, aby byl výhodný pro obě strany. Pak v České republice zůstanou firmy i peníze z odvedených daní. My v této otázce navrhujeme povinnost korporací nadpoloviční většinu zisku zpětně investovat v České republice.  

Známá americká neziskovka Freedom House zveřejnila každoroční žebříček měřící úroveň svobody v jednotlivých zemích. Česká republika pod Zemanem a Babišem si vysloužila skóre 91/100, o 3 body horší než Německo, ale o bod před Francií, o tři před Slovenskem a o pět před Spojenými státy. Jak vnímáte úroveň svobody v Česku vy?

Různé výzkumy jsou zajisté potřebné, vždy je ale nutné zohlednit, kdo výzkum provedl, kolik bylo respondentů, jak byla otázka položena atd. Ohledně zmíněného žebříčku „úroveň svobody v jednotlivých zemích“ je patrné, že jsme porovnáváni shodně jako Vámi zmiňované státy.  Důležité je ale to, jak svobodu vnímají naši občané. Já chodím mezi ně a dostávám tak zpětnou vazbu. Mimo jiné jsem předsedou Regionálního klubu SPD ve Středočeském kraji, takže moje práce spočívá i v komunikaci s naší členskou základnou a našimi příznivci. Osobně si myslím, že úroveň svobody v České republice je na ucházející úrovni, a úkolem nás poslanců je pracovat na tom, aby tomu tak bylo i v budoucnu.

2019-02-19T07:15:03+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0