Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Jsme popelnicí Evropské unie?

Aktualita

Radek Rozvoral: Jsme popelnicí Evropské unie?

V rámci toho, jak nás některé země Evropské unie vnímají, je tvrzení v nadpisu zcela na místě.

Případy rozdílné kvality potravin k nám dovážených oproti těm, které nabízejí pro své občany státy bývalé „západní Evropy“ ve svých obchodech, a například kvalita dováženého masa z Polska do ČR, nabádá k souhlasné odpovědi.

Každý občan, který byl např. v Německu, Francii, Itálii a navštívil tam obchody s cílem nákupu běžných potravin, mi musí dát za pravdu, že kvalita tam zakoupených potravin (mléčné výrobky, maso, atd.) je v porovnání s podobnými výrobky u nás nesrovnatelné (větší kvalita a někdy i nižší cena). Jako příklad uvedu supermarkety: Penny Market, Albert, Lidl, Billa, Kaufland a Globus. Naši zástupci v příslušných orgánech EU se touto problematikou dlouho nezabývali. Náznaky aktivit se objevují až v poslední době, kdy na to naši občané čím dál více upozorňovali. Před tím hlavně řešili pro našeho občana nepodstatné věci, jako např. tvary okurek nebo názvy některých výrobků (viz „pomazánkové“ dříve „pomazánkové máslo“ atd.)

V poslední době se u nás řeší problém s nekvalitním a zdravotně závadným masem, které je k nám dováženo z Polska. V této souvislosti chci jenom zmínit, že nebýt reportáže v polské TVN24 koncem ledna letošního roku, která odhalila, že někteří tamní chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví, a ti je bez skrupulí zpracovávají a prodávají, tak by se nic nedělo. To už si umí dát dohromady i malé dítě, že když se tato zpracovatelská jatka nacházejí nedaleko našich hranic, tak že bude toto závadné maso nabízeno i v naší republice. Konečně začalo v této věci fungovat ministerstvo zemědělství, i když některé prvotní výroky ministra Tomana v této souvislosti byly neověřené a některé provozovny u nás poškodily. Státní veterinární správa začala s pravidelnými kontrolami dováženého masa z Polska, a světe div se, co vše zjistila. Já se domnívám, že kdyby se tyto kontroly prováděly pravidelně, byla by v minulosti zjištěna řada dalších případů dovozu nekvalitního masa. Buďme ale rádi, že se nyní tyto kontroly konají a že v nich chce náš stát pokračovat.

Paradoxní v této věci je, že už se nechala slyšet Evropská unie. Evropské komisi se totiž nelíbí mimořádné kontroly, které ČR zavedla pro polské hovězí maso, a usiluje o zrušení povinnosti nahlašovat dovozy masa 24 hodin předem. Zde by mě zajímalo, jak by se tito eurokomisaři zachovali, kdyby toto závadné maso bylo prodáváno v bruselských prodejnách.

Na základě kontrol Státní veterinární správy bylo zjištěno, že závadového masa dovozeného z Polska bylo velké množství a jednalo se o maso hovězí i drůbeží (toho bylo např. minulý týden zjištěno 4.500 kg). U těchto vzorků byly zjištěny bakterie salmonely, které mohou způsobit těžké zdravotní problémy. Tím více je nepochopitelné, že se Evropské komisi nelíbí naše mimořádné kontroly a žádá o jejich ukončení.

Naše hnutí SPD se ohrazuje proti výrokům zaznívajících z Bruselu. Pro nás je zdraví našich občanů na prvním místě. A to se týká i kvality dovážených výrobků a masa, které je u nás nabízeno. Zákazníci nakupující maso v obchodech mají právo na informace, odkud pochází. Naše hnutí SPD udělá vše, abychom si mohli na otázku prezentovanou v nadpisu odpovědět: „Rozhodně ne.“

2019-03-05T07:08:13+01:00

Aktuality

Jurečkův návrh reformy systému sociálních dávek nezabrání jeho zneužívání

Pátek 16.02.2024|

16.2.2024 12:55 Radek Rozvoral: Jurečkův návrh reformy systému sociálních dávek nezabrání jeho zneužívání! Ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL představil začátkem února návrh zákona, který upravuje systém vyplácení sociálních dávek. Konečné ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0