Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: V čele jednotlivých ministerstev by měli být skuteční odborníci!

Aktualita

Radek Rozvoral: V čele jednotlivých ministerstev by měli být skuteční odborníci!

Premiér Andrej Babiš zadal jednotlivým ministrům za úkol, aby mu předložili návrh opatření, v rámci kterého uspoří na svých ministerstvech státní finance. Je to reakce na rozhazovačnou politiku vlády.

Státní pokladna není nafukovací a pro potřeby zajištění chodu státu je čerpáno stále více finančních prostředků. Nyní před projednáváním návrhu státního rozpočtu na rok 2020, zadal premiér Andrej Babiš jednotlivým ministrům úkol, aby ve svých resortech našli finanční úspory. V této souvislosti se začalo nejvíce hovořit o snižování zaměstnanců, a to v průměru o 10 procent. Proti tomuto výroku se hned ohradilo několik ministrů, nejvíce ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Jeho tvrzení, že nebude propouštět 10 procent příslušníků bezpečnostních sborů (policisty, hasiče, celníky), je pouze akt jeho zviditelnění ČSSD, že se staví za své zaměstnance. Z pohledu našeho hnutí je to laciný marketingový tah, neboť nikdo neříká, ať jsou kráceny početní stavy bezpečnostních sborů (ty naopak ani neumí současný ministr vnitra naplnit). Důležité složky státu spadající pod ministerstvo vnitra tvoří přibližně čtvrtinu zaměstnanců (přes sto tisíc příslušníků, státních zaměstnanců), kteří jsou potřební pro zajištění chodu státu z pozice zajištění důležitých služeb a bezpečnosti. Tím ale neříkáme, že by se to mělo dotknout těch ostatních zaměstnanců.

Každý dobrý manažer si je dobře vědom, že nemusí šetřit pouze na lidských zdrojích, což je mimochodem to nejhorší řešení, ale že může omezit rozpočty finančních, materiálních a informačních zdrojů. Jinak pro některé ministry to bude lehký úkol, protože jejich resorty skrývají velké možnosti úspor. Jako příklad uvedu zmiňovaného ministra vnitra Jana Hamáčka a Českou poštu, s.p. Jen si vezměte tu skutečnost, jak dlouho je ve funkci nový generální ředitel České pošty, s.p. pan ing. Roman Knap, který až tento týden představil projekt, v rámci kterého uspoří finance a ještě zajistí zvýšení platů zaměstnancům České pošty, s.p. Tak možná do tří let se situace v této státní instituci změní k lepšímu. Česká pošta, s.p. by potřebovala především důkladnou reformu organizační struktury a především reformu fungování všech důležitých činností. Pak by zajisté zbylo dost finančních prostředků i na platy zaměstnanců. A takových resortů a státních institucí je celá řada, viz např. České dráhy, a.s., nebo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Naše hnutí SPD zastává názor, že v čele jednotlivých ministerstev by měli být skuteční odborníci, kteří dobře znají problematiku svých resortů a umí si sami na základě analýz zajistit, aby plnili co nejefektivněji své úkoly a chovali se jako řádní hospodáři. Naneštěstí jsou v současné vládě někteří ministři spíše z důvodu propagace své strany a pro její zviditelnění rozdávají peníze ze státní kasy a je jím jedno, že tím zcela zbytečně zatěžují státní rozpočet. Toto jednání je typické pro ministry ČSSD.

2019-03-08T07:10:06+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0