Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: V plné nahotě se ukazuje nekompetentnost Babišovy vlády spravovat tuto zemi.

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 469 737 lidí, což je proti loňskému roku nárůst zhruba o 17 tisíc. Andrej Babiš se zaklíná tím, jak maká, přitom byrokracie přibývá a s tím i nároky na státní pokladnu. Na neschopnost Babišovy vlády upozorňuje i Nejvyšší kontrolní úřad. Šéf NKU varuje, že český stát je ve vleku ekonomických zájmů finančních skupin a byrokracie dusí rozvoj společnosti. Přátelé, pokud chcete efektivní stát, volte prosím hnutí SPD.

NKÚ upozorňuje, že některá opatření zavedená státem v rámci boje proti daňovým únikům administrativní zátěž zvýšila, místo aby ji snížila. Přestože například kontrolní hlášení je elektronické, narostla doba pro administraci povinností plátců DPH o 14 hodin!

„Tyto i další oblasti ukazují, že stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti,“ uvádí NKÚ v tiskové zprávě. „Na malé výkonnosti celé státní správy se podepisuje stávající struktura a procesy. Častým nedostatkem je také nízká kvalita řízení a kontroly ze strany odpovědných orgánů,“ uzavřel úřad.

To ale není vše. Šéf NKÚ Kala ve svém dopise prezidentu Miloši Zemanovi z loňského roku upozornil na řadu skandálních problémů (ne)fungování českého státu. Šéf NKU varuje, že český stát je ve vleku ekonomických zájmů finančních skupin a byrokracie dusí rozvoj společnosti. Zmínil také řadu příkladů, kde se podle něj ztrácí peníze.

Fakultní nemocnice ročně utratí za nákupy 2,5 až 7,7 miliard korun. Systém je ale podle prezidenta NKÚ absolutně netransparentní. Během tří let třeba nemocnice nakoupily léky za 5,5 miliardy a zdravotnické prostředky za 5,1 miliardy bez zadávacích řízení. To je skandální a může za to vláda. Tentýž lék byl předražen i o více než 60 %.

Drahý a nefunkční máme podle NKÚ také systém sociálního bydlení. Za pět let vyplatilo na podpoře bydlení Ministerstvo práce a sociálních věcí 60 miliard. Navíc Ministerstvo pro místní rozvoj a Státní fond rozvoje bydlení daly na podporu sociálního bydlení 1,8 miliardy. V roce 2005 bylo v Česku 310 sociálně vyloučených lokalit a žilo v nich 80 tisíc lidí, v roce 2016 takových lokalit bylo 606 a žilo v nich 115 tisíc lidí.

Takto bychom mohli pokračovat ministerstvo po ministerstvu. Ano pane premiére, „kradne sa všade“ a vy jste měl historickou příležitost s tím něco dělat. Ale neudělal jste. A kradne se i za vás. Co si o tom myslíte Vy? Hospodaří podle Vás stát dobře? A přátelé, pokud chcete efektivní stát, volte prosím hnutí SPD.

2019-04-01T15:39:25+02:00