Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Podporujeme brexit bez dohody!

Aktualita

Radek Rozvoral: Podporujeme brexit bez dohody!

Lídři a ekonomové Evropské unie dobře vědí, že tvrdý brexit nebude pro Velkou Británii bolestný, spíše naopak.

V případě tvrdého brexitu nebude Spojené království v ekonomické krizi, jak s oblibou zveřejňují některá probruselská média, ale existují i prognózy uznávaných ekonomů, že Velká Británie na něm ekonomicky neprodělá, a v blízké budoucnosti její ekonomika v porovnání s ekonomikou EU výrazněji poroste.

Hnutí SPD jako jediné z našich politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky podporuje britskou premiérku Theresu Mayovou a přeje jí, aby zdárně dotáhla do konce proces vystoupení její země z Evropské unie. Premiérka Mayová ctí výsledky referenda ze dne 23. června 2016, kdy si občané Velké Británie odhlasovali odchod z Evropské unie. Vlastní odchod z EU na základě článku 50 Lisabonské smlouvy oficiálně oznámilo Spojené království dne 29. března 2017 Evropské radě.

Od té doby proběhla celá řada vyjednávání, která měla být vedena s cílem, aby tento odchod (brexit) proběhl bez problémů. Liknavost bruselských úředníků a i nevelký zájem lídrů největších představitelů Evropské unie (Merkelové, Macrona) ke zdárnému a bezproblémovému odchodu Velké Británie z EU moc nepřispělo. Z našeho pohledu se dá spíše odvodit, že to byl záměr, a záměr zcela oprávněný. Vždyť Velká Británie patří po Německu a Francii k největším přispěvatelům financí do Evropského rozpočtu. Dle statistik britské vlády se jedná o částku 350 milionů liber týdně, tedy asi 18,2 miliardy liber ročně. A to nejsou malé peníze.

Z těchto čísel si každý odvodí, že Evropská unie případným brexitem přijde o značné příjmy. Co se týká ztrát z brexitu pro Velkou Británii, tak zajisté též budou, ale rozhodně ne tak velké. Dokonce jsou zveřejňovány i studie, že na tvrdém brexitu by Velká Británie ještě vydělala. To podle serveru reflex.cz tvrdí např. prof. Patrick Minford z Cardiffské univerzity, makroekonom a příznivec volného obchodu. Ve svém odůvodnění se opírá o pravidla Světové obchodní organizace (WTO), ve kterých je uvedeno, že nesmí existovat diskriminace dovozců kvůli rozdílným standardům zboží. Obchod Velké Británie se zbytkem světa po brexitu však bude probíhat na základě principů volného obchodu, tj. bez celních a jiných překážek pro dovoz. To přinese podle Minforda pozitivní efekt na HDP Spojeného království v důsledku poklesu cen produktů dovážených ze světa.

Naše hnutí SPD podporuje brexit bez dohody a zastává názor, že Velká Británie následně ekonomicky oproti Evropské unii poroste. Proto je potřeba v budoucnu s Velkou Británií uzavírat oboustranně výhodné smlouvy o vzájemné spolupráci. Ale počkejme si, jak celková situace kolem brexitu dopadne. Zatím to spíše vypadá, že brexit bude na delší dobu odložen, a to občanům Spojeného království nepřejeme.

2019-04-04T09:42:48+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0