Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Zhruba pětina studentů medicíny chce po vysoké škole odejít z Česka, výrazně častěji jsou to muži.

Postupně jich ale ubývá, před dvěma lety to byla téměř čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu společnosti Health Care Institute. Třetina těch, kteří chtějí jet za prací do zahraničí, tam plánuje zůstat 11 a více let. Hnutí SPD říká, že je potřeba zamezit odlivu českých mozků do zahraničí!

Jednou cestou je samozřejmě navyšování platů, kdy si lékaři a učitelé vyšší mzdy určitě zaslouží. Zároveň je ale potřeba uvědomit si, že lidé, kteří získávají vysokoškolské vzdělání z veřejných prostředků tedy z daní svých spoluobčanů, odejít pracovat ihned do ciziny. Je přeci nespravedlivé, aby všichni platili ze svých daní vzdělání lidem, kteří půjdou pracovat do zahraničí, své služby budou odvádět cizincům a u nás nebudou platit daně. Připravujeme za naše daně odborníky a lékaře pro potřeby německé zdravotní péče. Co je nabídnuto nám místo našich lékařů? Lékaři z Ukrajiny! To je koloniální vykořisťování České republiky a okrádání daňových poplatníků.

Měla platit zásada, že pokud někdo za veřejné prostředky všech vystuduje vysokou školu, měl by minimálně pět let pracovat a zůstat v ČR. Teprve poté jít případně do ciziny. A ten, kdo by chtěl odejít do ciziny pracovat hned, by ale musel zaplatit plnou náhradu nákladů na vzdělání. Není spravedlivé, aby český občan hradil kvalitní zdravotní péči v Německu a jiných takzvaně bohatých zemích.

2019-04-16T22:01:07+02:00