Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Kvůli šílenému boji Evropské unie proti emisím CO2 se České republice může velmi výrazně prodražit výstavba nových jaderných bloků.

Aktualita

Radim Fiala: Kvůli šílenému boji Evropské unie proti emisím CO2 se České republice může velmi výrazně prodražit výstavba nových jaderných bloků.

Evropský parlament totiž schválil nařízení, podle něhož energie z jádra patří mezi špinavé zdroje a to by mohlo zvažovaný jaderný reaktor v Dukovanech výrazně zdražit – jeho cena by se měla pohybovat okolo tří set miliard korun. Chystané evropské opatření by jej podle odborníků, jež Hospodářské noviny oslovily, mohlo prodražit o jednotky až desítky miliard korun! Hnutí SPD odmítá diktát Bruselu! O těchto věcech si musíme rozhodovat my sami.

Příčinou je to, že Evropský parlament hodlá omezit výstavbu uhelných, plynových i jaderných elektráren. Bankám, které budou jadernou elektrárnu financovat, EU nařídí, aby na tento projekt měly vyšší rezervy v hotovosti. To povede ke zdražení úvěrů.

Hnutí SPD podporuje racionální ochranu životního prostředí pro člověka, ale boj proti emisím oxidu uhličitého je naprosto nesmyslný. Ke změnám teplot a klimatu na planetě vždy docházelo a dochází, ale hlavní odpovědnost nenese člověk a CO2, ale aktivita (a teplota) Slunce a vzdálenost Země od Slunce. V historii byly doby ledové i meziledové. Ve středověku za Karla IV. bylo tepleji a v Praze se pěstovalo víno, podobně jako nyní. Ale produkce takzvaných skleníkových plynů s tím neměla nic společného. Navíc CO2 není škodlivý plyn. Je to plyn důležitý pro fotosyntézu, čili díky němu je zaznamená i větší produkce plodin.

Boj proti emisím CO2 výrazně poškozuje ekonomiku Evropy. V rámci této politiky musíme nesmyslně pěstovat a dotovat řepku kvůli biopalivům, dotovat fotovoltaiku solárním baronům, musí se stavět domy „s nulovou spotřebou energie“, které prodražují možnost pořídit si vlastní bydlení, řepka olejka zamořuje krajinu alergeny a jejím pěstováním trpí půda i celá krajina.

Ano, je nutné bojovat proti suchu. Ale finanční prostředky je nesmyslné dávat do omezování emisí CO2, ale je potřeba zamezit dalšímu zabírání půdy pro stavbu skladů i továren – je nutné, aby se pro výstavbu využily již zabetonované či asfaltované brownfieldy, nikoli zemědělská půda či půda, kde je zeleň. Je potřeba podpořit sázení stromků a zeleně, která by v krajině zadržovala vodu a vlhkost. Stejně tak je třeba podpořit pěstování plodin, které zamezují erozi – čili je nutné zastavit dotování řepky.

Odmítáme nesmyslný boj Evropské unie proti emisím CO2. Odmítáme, aby Evropská unie likvidovala naši ekonomiku, životní úroveň českých občanů i naše životní prostředí. Co si o tom myslíte Vy? A jestli sdílíte náš názor, dejte nám prosím svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu 24. a 25. května.

https://archiv.ihned.cz/c1-66564450-jadro-je-podle-eu-spina…?

2019-05-02T23:50:55+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0