Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Babišovo hnutí ANO opět prokazuje, jací to jsou lháři prolhaní.

Radim Fiala: Babišovo hnutí ANO opět prokazuje, jací to jsou lháři prolhaní.

Sorryjako, ale před volbami slibovali, že daně zvyšovat nebudou, nyní chtějí zvednout daně na cigarety a alkohol. Nakonec to ale stejně může vést k většímu pašování a nelegální výrobě, čili se může v konečném důsledku podpořit nelegální obchod a vybrat na daních méně! Hnutí SPD odmítá zvyšování daní!

Hnutí ANO jsou navíc lháři prolhaní. „Za klíčové považujeme předvídatelné a stabilní daňové prostředí. Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat. U nízko a středně příjmových skupin daně snížíme a u vysokopříjmových skupin daně stabilizujeme a dále nebudeme navyšovat. Vidíme prostor pro snížení sazby DPH, ale důležité je, aby se toto snížení promítlo v cenách pro lidi a nezůstalo v kapsách obchodníků,” píše se v Program hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny 2017. Teď chtějí pravý opak!

Zvýšení daní na alkohol a tabák pouze přinese vyšší míru pašování či pokoutní výroby a stát tak v konečném důsledku vybere méně podobně, jako se to stalo, když tyto daně zvyšoval tehdejší ministr financí Kalousek. Po Kalouskově zvýšení daně o 10% kuřáci masivně přecházeli k nákupům na černém trhu. Každá čtvrtá v ČR vykouřená cigareta byla pašovaná, takže stát po zdražení vybral na dani o 9 miliard méně.

Po zvýšení daně za Kalouska milovníci tvrdých nápojů nepřestali pít alkohol, ale přešli na černý trh. Nebo na individuální dovoz alkoholu z Polska, kde byla spotřební daň tehdy nižší. Zvýšené nákupy spotřebitelů na černém trhu trvaly několik let, až do metanolové krize. Během té doby klesl roční výnos daně z lihu až na 6 miliard. Kvůli příliš vysokému zvýšení daně a zdražení legálního zdaněného alkoholu stát během 5 let přišel o zhruba 6 miliard Kč. Velká část z této sumy skončila v rukou pašeráků a lidí, kteří vyráběli falešné kořalky, tedy v rukou kriminálníků, kteří nakonec způsobili smrt a zmrzačení řady lidí při otravě metylalkoholem. Přesto Babišova ministryně financí nyní navrhuje dokonce dvojnásobné zvýšení daňové sazby na alkohol než v krizových letech 2006 a 2010.

Úspory vlády je potřeba provádět zejména v zásadním snižování počtu státních zaměstnanců, omezení financování politických neziskovek a omezení vyvádění stovek miliard ročně ve formě dividend nadnárodních koncernů do zahraničí.

2019-05-13T22:12:06+02:00