Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Ve sněmovně byla v pátek schválena další vlna nesmyslné EET, která obtěžuje a likviduje malé podnikatele.

My EET odmítáme z principu. Jako alternativní řešení nabízíme zavedení paušální daně podle německého vzoru a jako okamžité zmírnění škod způsobených EET jsme prosazovali, aby se EET alespoň nevztahovala na živnostníky s obratem do půl milionu až milion korun.

Babišovo hnutí ANO pro drobné podnikatele a živnostníky za celou dobu své vlády neudělalo ve vládě zhola nic. Prosadilo a zavádí nesmyslnou EET, zákaz kouření, průběžná daňová hlášení a další kontroly ze strany státu, která jsou házením klacků pod nohy svobodnému podnikání.

Složitou administrativu a byrokracii v rámci neustále bobtnající administrativy mají podle SPD plně nahradit jednorázová paušální daň odstupňovaná podle výše ročního obratu. Druhou zásadní změnou, kterou prosazuje SPD pro podnikatele, musí být platba DPH ze skutečně zaplacených faktur. Tento náš návrh zákona nám však v minulém volebním období koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL zamítla.

Premiér Babiš navíc ve vládách, ve kterých je a byl, nabírá doslova desetitisíce nových státních úředníků, a lidé z ministerstva financí nuceně buzerují podnikatele i občany. Jenom v roce 2017 se státní správa navýšila o 18 tisíc zaměstnanců. To jsou další roční náklady v desítkách miliard korun.

Daně se platit musí, s tím samozřejmě souhlasíme. Ale způsob výběru musí být takový, aby zároveň neadekvátně neomezoval ty, kteří se chtějí sami živit. A naopak je potřeba odebrat peníze parazitujícím nepřizpůsobivým skupinám obyvatel a přeskupit sociální podporu směrem k těm, co žijí řádným a slušným životem.

Hnutí SPD podporuje slušné české podnikatele i zaměstnance, ale jasně stojí proti nadnárodním korporacím, které vysávají české zaměstnance, platí zde minimální daně a kvůli podpoře ze strany Babišovy vlády často likvidují v konkurenčním boji malé a střední podnikatele, protože mají lepší podmínky. Na ty si Andrej Babiš netroufne, a tak vysává drobné české podnikatele, kteří se nemohou bránit.

SPD od počátku přináší moderní řešení ve formě paušální daně pro živnostníky podle oboru činnosti podle německého vzoru. Stát má určité daně jisté, na obou stranách klesne byrokracie, takže živnostníci nejsou nadměrně zatěžováni, a nehrozí jim ani zbytečné kontroly.

Celé EET je tak jen tažením proti živnostníkům a nahrává globalizaci. Babišova vláda na jedné straně likviduje malé a střední české podnikatele a na straně druhé nahrává nadnárodním gigantům, které vyvádí z České republiky ročně 300 až 500 miliard korun. Premiér ale situaci neřeší a raději se hojí na českých živnostnících, kteří se nemohou bránit.

2019-06-08T14:22:14+02:00