Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Všechny polistopadové vlády bohužel nechaly zbídačit a chátrat českých venkov a zničit české zemědělství a postrádaly jakoukoli dlouhodobou strategickou koncepci rozvoje venkova i celé naší vlasti.

Aktualita

Radim Fiala: Všechny polistopadové vlády bohužel nechaly zbídačit a chátrat českých venkov a zničit české zemědělství a postrádaly jakoukoli dlouhodobou strategickou koncepci rozvoje venkova i celé naší vlasti.

Idnes.cz upozorňuje, že v Česku jsou stovky obcí, které „vymírají“. Není zde práce, je tu špatná občanská vybavenost, daleko jsou například supermarkety i školy, je tu špatná infrastruktura zdravotní i dopravní. Stát strategii na záchranu těchto obcí nemá, veškerá tíha leží na místních zastupitelstvech… Hnutí SPD prosazuje výraznou podporu obnovy infrastruktury venkova, českého zemědělství i naší potravinové soběstačnosti.

Přece není možné, aby se všichni lidé odstěhovali do velkých měst. Jinak bude venkov a venkovská krajina chátrat. Potřebujeme obnovit náš venkov i pro dlouhodobou práci na obnovení potravinové soběstačnosti naší země. Také je známo, že v případě ekonomických krizí a válek venkov vždy potravinami zásoboval města, zatímco města strádala. Je to tedy i otázka bezpečnosti.

Také nelze nafukovat města do „nekonečna“. Každý, kdo bydlí například v Praze, ví, že mnohdy už je prakticky nemožné zaparkovat. Silnice kapacitně nestačí a ráno bývají obrovské dopravní zácpy. Nedej Bože, když pak takovou zácpou musí projet sanitka, policie či hasiči. To už pak mnohdy jde o lidské životy…

„Největší problém je vnitřní pás obcí, který se táhne od Manětína severně od Plzně přes Rokycansko, Příbramsko, Sedlčansko, Voticko až na Vysočinu. Dále jde o příhraničí. Už od 70. let je toto území definováno jako vnitřní periferie, která je dlouhodobě nepopulační,“ vysvětluje Radim Perlín, sociální geograf z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Pokud stát nezačne řešit ubývání lidí v těchto obcích, mohou během několika let zaniknout – podobně jako se to stalo v Portugalsku, Španělsku, Francii či Itálii.

Česko má 4 871 obcí do 1 000 obyvatel. „Z našich analýz vyplývá, že venkov jako celek se nevylidňuje. Dochází k nárůstu počtu obyvatel venkovských obcí v zázemí větších měst,“ říká Vilém Frček, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které má podporu venkova, zejména formou dotací, na starosti.

K vylidňování venkova přispívá i Babišova vláda zákazem kouření v hospodách a zavedením EET. Malé venkovské hospody byly často centrem společenského života. Se zákazem kouření tam již nikdo nechodí a s EET se nikomu nevyplatí hospody provozovat. Když už nefungují ani hospody, není divu, že lidé nechtějí žít v obcích, kde lidově řečeno “chcípnul pes”.

Celé to souvisí i celkově s naším zemědělstvím. Brambory byly jídlo chudých a dnes jsou dražší než banány! Brambory oproti loňskému květnu podražily o 88,4 procenta! Česká republika dováží vepřové i kuřecí maso, ale i vejce a další zemědělské produkty. Soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent, přitom před naším vstupem do EU jsme byli zemědělsky soběstační! Udělali z nás kolonii a Babiš k tomu přispívá!

Evropská unie zničila české zemědělství. Za současné nekvalitní potraviny, které zde konzumujeme, můžeme poděkovat Bruselu! Čeští zemědělci totiž nebyli schopni konkurovat zemědělcům z EU, když ti dostávali mnohem větší dotace. Uveďme si jen některá alarmující data. V roce 1990 bylo v ČR pět milionů prasat a nyní jich je necelých 1,6 milionu! U skotu je pokles ze 3,5 milionu na 1,4 milionu. Čili nám sem pak dováží nemocné hovězí a kuřecí z EU…

Potravinová soběstačnost je minulostí, vzato v celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %, jestli vůbec. Brambor a ovoce dovážíme ročně kolem 25 %, zeleniny 65%…

Řešením je podpora infrastruktury našeho venkova a našich českých zemědělců a ochrana klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a hnutí SPD bude podporovat potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, ekonomické či migrační krize. Stejně tak budeme podporovat obnovu našeho venkova, aby tam lidé zase chtěli žít.

https://www.idnes.cz/…/nefunkcni-obce-vylidneni-prace-dopra…

2019-06-12T16:13:15+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0