Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 18. 6. 2019

Politické usnesení SPD

Hnutí SPD se stalo součástí velké frakce v Evropském parlamentu s názvem Identita a demokracie, která vznikla z původní frakce Evropa národů a svobody. Pokračujeme ve své jasné a důrazné politice ve věci vlády ANO, ČSSD a KSČM. Odmítáme přenášet dluhy vlády na kraje a obce. Hnutí SPD sleduje se znepokojením růst napětí ve světě s ohledem na riziko šíření jaderných zbraní.

Jsme součástí silné frakce stran v Evropském parlamentu

Minulý týden proběhlo v Bruselu další povolební jednání za účasti předsedy hnutí SPD Tomia Okamury a našich europoslanců Ivana Davida a Hynka Blaška. V Evropském parlamentu vznikla nová frakce s názvem Identita a demokracie (ID). Je to nástupce bývalé frakce ENF a tvoří ji vlastenecké strany a strany zaměřené proti současné podobě Evropské unie včetně naší SPD. Frakce má 73 europoslanců a představuje v současnosti páté nejsilnější uskupení v novém složení europarlamentu. Povede jej Marco Zanni z italské Ligy. Členy jsou poslanci tří větších stran, kromě francouzského RN také italské Ligy Mattea Salviniho a Alternativy pro Německo (AfD). Dále ho tvoří menší počty europoslanců Dánské lidové strany, Strany Finů, Svobodné strany Rakouska, belgického Vlámského zájmu, Konzervativní lidové strany Estonska a naší SPD. Zástupci nové frakce zdůraznili svůj cíl ukončit stále těsnější integraci Evropy a nutnost zarazit destruktivní politiku „otevřených přístavů".

Frakce ID bude usilovat i o zrušení sankcí, které EU uvalila na Rusko, jelikož postrádají reálný smysl. Frakce také schválila svou konkrétní politickou deklaraci, jejímž základem je snaha prosazovat „spolupráci suverénních a svobodných evropských národů". Pro SPD je klíčové, že zástupci německé AfD výslovně souhlasili s tím, že nebudou otevírány otázky minulosti, především v souvislosti s takzvanými Benešovými dekrety, které po druhé světové válce mimo jiné umožnily zabavení majetku etnických Němců a jejich odsun z území tehdejšího Československa.

Nebudeme dělat Demobloku užitečné idioty

Hnutí SPD nebude dělat „užitečného idiota" stranám takzvaného „demokratického bloku". Hájíme vlastní politiku a její cíle jsou neslučitelné s ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráty. Naše hnutí od samotného počátku nedává důvěru této vládě z důvodu účasti ČSSD ve vládě. Hnutí SPD žádá odchod ČSSD z vlády a sestavení nové vlády vítězem voleb na základě odborných nominantů, která bude prosazovat také programové priority SPD. Takovou vládu je hnutí SPD ochotno podpořit. V případě střetu zájmů premiéra Babiše je pro nás zásadní stanovisko českých národních orgánů, zdali došlo k porušení zákona či nikoliv, a nikoliv orgánů EU. Finální stanovisko však zatím není. SPD bude postupovat na základě tohoto stanoviska.

Stát nemůže zvyšování daní házet na samosprávu

Předsednictvo SPD nesouhlasí s návrhem ministryně financí Aleny Schillerové, která nabádá města, aby koeficientem zdražila lidem daň z nemovitostí. Ministryně financí tímto nabádá samosprávy k řešení nedostatků finančních prostředků, které by jim měl zajistit stát zejména prostřednictvím výše rozpočtového určení daní (RUD). Je evidentní, že obce nemají peníze např. na přenesený výkon státní správy jako matriční úkony, agendu stavebního úřadu, životního prostředí a sociální zabezpečení. A Vláda ČR jim na to nechce uvolnit více peněz, přestože jim tyto úkoly byly delegovány a peníze v rozpočtu jsou. Hnutí SPD programově odmítá zvyšování daní včetně zvyšování daní, o kterém rozhodují samosprávy. Stát v tomto případě přehazuje svoji odpovědnost za hospodaření na krajské samosprávy.

Hrozí šíření jaderných zbraní

Předsednictvo SPD se značným znepokojením sleduje podivné okolnosti související s požáry na dvou ropných tankerech v Ománském zálivu. Zejména znepokojující je rychlost, s jakou byl za útočníka označen Írán, dokonce bez toho, že by proběhlo řádné vyšetřování. Jako pachatele označili Írán zejména USA a Saúdská Arábie, hlavní soupeři Íránu v regionu. Nelze vyloučit ani účelovou provokaci provedenou stranou, která se snaží Írán dostat do války s USA, ani účelovou akci spekulantů a ropných společností za účelem nárůstu cen ropy. V minulosti jsme zažili již několik podobných rychlých odsudků anebo dokonce vyložených nepravd (např. chemické zbraně Saddáma Husajna anebo chemický útok v Sýrii), které vedly k eskalaci konfliktů. SPD vyzývá všechny zúčastněné strany k uvážlivosti, k provedení důkladného (apolitického a věcného) vyšetření příčin obou požárů a k označení případných viníků  na základě jasných důkazů. Hnutí SPD v těchto souvislostech znepokojuje možnost šíření jaderných zbraní v regionu. Jde především o jaderné ambice Íránu a Saúdské Arábie.

2019-06-18T10:18:01+01:00