Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Francouzský prezident Emanuelle Macron předvádí totální odtržení od reality.

Aktualita

Radim Fiala: Francouzský prezident Emanuelle Macron předvádí totální odtržení od reality.

Chtěl by zavést stejnou minimální mzdu pro všechny státy celé Evropské unie. Jednak je to ekonomický nesmysl a je to prakticky neuskutečnitelné a jednak je to snaha centralizovat v Evropské unii již vše – národní státy by již o ničem nerozhodovaly. EU chce centralizovat i výši daní. Celé to symbolizuje šílenou myšlenku evropského superstátu a nerealistické uvažování unijních lídrů.

Výši minimální mzdy lze totiž rozumně nastavit jen na základě reálného výkonu a stavu ekonomiky té či oné země a ekonomická výkonnost a HDP na hlavu mezi jednotlivými zeměmi se velmi liší. V Lucembursku je sedmkrát vyšší než v Bulharsku. V některých státech vůbec není zavedena. V Česku letos minimální mzda vzrostla na 13 350 z 12 200 korun. Jedná se o hrubou mzdu před zdaněním, např. bezdětný zaměstnanec tak čistého dostane jen něco přes 11 tisíc.

Existují i různé systémy důchodového, sociálního či nemocenského pojištění, které jsou mnohdy založeny na mezigenerační solidaritě a nadekretovat seshora jednu jedinou částku zkrátka nelze. Pro některé země by byly stanovená minimální mzda příliš vysoká a pro některé zas příliš nízká – ale škodila by téměř všem.

Je to podobný případ jako euro. Pro Řeky, Španěly či Italy je příliš silné. Pro Lucemburčany či Němce příliš slabé. Kurz měny vypovídal vždy o stavu té či oné ekonomiky a byl makroekonomickou informací o té či oné zemi. Stejně tak jednotlivé země mohly prostřednictvím změny výše úrokových sazeb či kurzovou intervencí reagovat na jednotlivé události a přizpůsobit se jim.

Líbilo se mi přirovnání, které srovnávalo tyto ekonomické parametry s různými značkami aut. Je to, jako kdyby někdo chtěl svázat lanem německý mercedes, polský fiat, rumunskou dácii, východoněmeckého trabanta a podobně, aby jely svázaně po dálnici jednou rychlostí. Mercedes bude chtít jet rychleji, trabant ho bude brzdit. Nakonec provaz může prasknout a dojde k havárii. K tomu samému může dojít i v Evropské unie, pokud bude chtít něco spojovat nespojitelné. Vidíme, že Evropská unie je nereformovatelná.

https://www.novinky.cz/…/507830-macron-chce-zavest-evropsko…

2019-06-19T20:31:17+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0