Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Hnutí SPD odmítá eskalaci konfliktu na Blízkém východě ze strany USA a odmítá imperiální agresivní politiku USA.

Aktualita

Radim Fiala: Hnutí SPD odmítá eskalaci konfliktu na Blízkém východě ze strany USA a odmítá imperiální agresivní politiku USA.

Podle informací New York Times už totiž jen tak tak nedošlo k napadení Íránu ze strany USA. Prezident Trump útok naštěstí útok na poslední chvíli odvolal.

Hnutí SPD zastává názor, že jde o mocenský souboj saudsko-arabského a íránského bloku. Saudská Arábie je podporována Spojenými státy a západní Evropou, Írán Ruskem a Čínou. Pokud jde o lidská práva, nemají si Írán ani Saudská Arábie navzájem co vyčítat. Obojí to jsou islámské teokratické režimy, v nichž vládne pravověrná, tedy nenávistná interpretace islámu. Saudská Arábie vede vyhlazovací válku proti jemenským povstalcům a nehledí na na mrtvé civilisty. Čili nějakými rečičkami o lidských právech od Američanů se nenecháme opít. Američané podporují jeden z nejtotalitnějších a nejodpornějších režimů na světě – Saúdskou Arábii – a jejich řeči o demokracii a lidských právech jsou jen odporným pokrytectvím.

Írán je též islámská teokracie. Je ale pravda, že íránský režim podporuje režim syrské prezidenta Bašára Asada, který byl a je hrází proti Islámskému státu a ortodoxnímu sunnitskému islámu al-Kajdy. V boji před Islámským státem a v ochraně křesťanů tak Írán paradoxně sehrál určitou pozitivní roli.

Lidská práva v Íránu, ať již jsou z evropského pohledu porušována, jsou na tom v oblasti (ve srovnání s Afghánistánem , Pákistánem a Saudskou Arábií) asi nejlépe. Co se týče požárů na těch dvou tankerech, zatím nebyl zveřejněn žádný důkaz o íránské účasti na tomto útoku, jehož efektem byl nárůst cen ropy, tak nelze vyloučit ani možnost, že se jednalo o akci spekulantů.

Spojené státy svrhly či se pokusily svrhnout víceméně sekulární proti-islamistické režimy v Iráku, Libyi, Egyptě či Sýrii. Intervence USA vedly k hluboké destabilizaci Blízkého východu a byly i jednou z příčin migrační krize. Hnutí SPD vyzývá k de-eskalaci napětí, politickému jednání a mírovému řešení.

https://www.novinky.cz/…/508327-trump-v-poslednich-minutach…

2019-06-21T11:54:38+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0