Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Nechceme superstát EU, který by ve svém zájmu určoval náš státní rozpočet!

Aktualita

Radek Rozvoral: Nechceme superstát EU, který by ve svém zájmu určoval náš státní rozpočet!

Lídři zemí Evropské unie se na červnovém bruselském summitu vyjádřili, že chtějí rozšířit země eurozóny a požadují, aby země, jako je například Česká republika, aktivně pracovali na přijetí eura jako státní měny.

Hnutí SPD nevidí žádný racionální důvod, aby bylo v České republice uznané státní měnou euro. Z našeho pohledu je jednotná společná měna pro všechny státy Evropské unie „euro“ pouze politický projekt, pomocí kterého si chtějí lídři EU dokázat, že zřízení jednoho superstátu byla dobrá myšlenka, která má před sebou skvělou budoucnost. Naše hnutí ale tento názor nezastává, a realita rozpočtu eurozóny nám dává za pravdu. Nechceme, aby náš státní rozpočet určovali úředníci v Bruselu a nám jako České republice vyplynula povinnost za rozpočet eurozóny ručit, a to se všemi negativními dopady.

Euroskupina, je orgán sdružující ministry zemí eurozóny. Má společný rozpočtový nástroj, pomocí kterého řeší financování budoucího rozpočtu eurozóny. Letos na podzim mají lídři této skupiny připravovat budoucí víceletý rozpočet Unie na léta 2021 až 2027. Eurozónou nazýváme euro oblast, která je na území Evropské unie a kde se užívá společná evropská měna euro. Členy eurozóny je 19 zemí Evropské unie: Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. Tyto státy vstoupily do třetí fáze Evropské měnové unie (EMU) a tím euro na svém území zavedly a zavázaly se přispívat do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), což je záchranný fond finanční pomoci pro země platící eurem. 

ESM může za striktních podmínek, de facto výměnou za reformy a nápravná opatření vedoucí k fiskální konsolidaci, poskytovat půjčky členským státům ve vážných finančních problémech až do výše 500 miliard eur (asi 13 biliónů korun). ESM dal též vyšší pravomoci Evropské centrální bance, především přímo dohlížet systémově na významné banky v eurozóně. ESM si rovněž na trzích může sám půjčovat peníze. ESM sídlí v Lucemburku. Česko se stane členem ESM až po vstupu do eurozóny.

Nechceme u nás platit eurem. Každý stát má v rámci své státní suverenity i takzvanou měnovou suverenitu, tedy právo určit si vlastní měnu. Naše národní měna, čili národní forma peněz, je charakterizována tím, že je v rámci celé naší republiky výlučným zákonným platidlem s nuceným oběhem. Definována je v právním řádu státu, na jehož území platí. V České republice je podle § 13 zákona o České národní bance zákonným platidlem koruna česká (Kč). 

Naše hnutí SPD prosazuje a hájí názor, že ekonomiku v naší zemi bude určovat naše vláda a že všechna důležitá rozhodnutí v ekonomické oblasti včetně jejich finančních nákladů budou vládou po důkladné analýze předkládány poslancům, ke schválení do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jako státní platidlo máme korunu českou a uděláme vše, aby to tak zůstalo i v budoucnu.

2019-07-04T09:34:14+01:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0