Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Vedoucí sociálního odboru ústeckého magistrátu Ivana Šťastná říká podobné věci o nepřizpůsobivých, jako říkáme my v hnutí SPD.

Aktualita

Radim Fiala: Vedoucí sociálního odboru ústeckého magistrátu Ivana Šťastná říká podobné věci o nepřizpůsobivých, jako říkáme my v hnutí SPD.

Stát podle ní podporuje lenost a zneužívání sociálních dávek – někteří lidé pobírají dávky třeba i třicet let, aniž by v životě vůbec pracovali. Za hnutí SPD říkám, že podporovat musíme pracující rodiny, a nikoliv rodiny, kde se odpor k práci, vzdělání a dobrým mravům dědí jako součást životní strategie.

Ivana Šťastná má řadu podnětných návrhů. Například by lidem, kteří dlouhodobě pobírají sociální dávky, zavedla kontroly toho, co ve „volném čase“ dělají, a třeba i omezila vycházky. Kdo dá dítě do ústavu dobrovolně s tím, že na péči o něj nemá peníze, ale přitom kouří nebo pije alkohol, bude muset za pobyt dítěte v ústavu platit.

Stát podle ní za léta špatné sociální politiky odnaučil lidi pracovat a podporuje lenost a zneužívání dávek. Zaměstnavatelé zoufale hledají pracovní síly a nabízí řadu míst pro pomocné dělníky, uklízeče, ruční baliče či pomocníky v zahradnictví, tedy pro osoby zcela bez vzdělání, ale přesto se spousta lidí poflakuje doma a pobírá dávky.

Jen v Ústí s 93 tisíci obyvateli je práceschopných obyvatel (tedy ve věku od 15 do 64 let) celkem 59 875. Z nich 3 447 je v evidenci úřadu práce a z tohoto počtu má jen základní vzdělání až neuvěřitelných 2 279 osob, na kterých jsou závislé děti a jejich partneři. Tito lidé ale podle ní nestojí o práci. „Jak může člověk, který je 30 let na dávkách, nyní mu je přes 50 let, nemá žádné vzdělání, nepracovat? Stát by měl jasně určit, koho, jak dlouho a za jakých podmínek bude podporovat a jak velká má být míra solidarity na tomto systému od lidí, kteří do práce chodí,“ říká správně paní Šťastná.

Dávky jsou podle ní zneužívány s cílem zajistit si pro sebe a své nejbližší pohodlné živobytí bez nutnosti ráno vstát a jít pracovat. Odvedené daně by podle ní stát měl formou dávek přidělovat lidem, kteří se snaží, ale nejsou schopni si výdělkem z práce zajistit živobytí. Ne těm, kteří jen léta systém za vydatné pomoci a rad některých neziskových organizací využívají pro svůj bezstarostný a bezpracný život.

Lidem se podle Šťastné musí vyplatit pracovat a nemůže se stávat, že matce samoživitelce, která si přivydělá, aby děti uživila, je část dávek odebrána, zatímco jiná matka, která se nijak nesnaží, obdrží dávky v plné míře. „Jiná matka nemá u žádného dítěte zapsaného otce v rodném listě, její dcery postupují u svých dětí stejně, přestože otcové bydlí nedaleko. O své děti se nestarají a musí jim být odebrány. A babička, která ve výchově už jednou selhala, požádá o svěření vnoučat do placené pěstounské péče! To je v Ústí běžné,“ říká.

Připomínám, že stále je u nás nezaměstnaných zhruba 200 tisíc lidí. Volná pracovní místa by podle našeho názoru nejprve měli obsadit čeští občané. Je pak navíc šílené, když ČSSD navrhuje, aby se zvýšily sociální dávky pro nepřizpůsobivé, kteří pracovat nechtějí. Souhlasíme s prezidentem Zemanem, že lidem, kteří odmítnou pracovat, by se měly sebrat sociální dávky.

My nepřizpůsobivým nekompromisně nabízíme jinou životní strategii než je poflakování a parazitování. Tou je respektování práva, a práce za spravedlivou mzdu. Pokud v tom někdo vidí z naší strany projevy nenávisti, xenofobie nebo rasismu, měl by jít zaklepat na dveře nejbližšího blázince. Pokud někdo říká, že lidé mají právo nepracovat, když nechtějí, mohu s tím souhlasit, ale dodám, že v tom případě nemají nárok na komfort hrazený z daní těch, kteří poctivě pracují a podnikají. Co si myslíte Vy?

https://www.idnes.cz/…/vedouci-socialniho-odboru-usti-magis…?

2019-07-23T20:22:16+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0