Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Boris Johnson premiérem Velké Británie – správná volba a velká gratulace!

Proces výběru nového lídra vládní Konzervativní strany byl po více než měsíci ukončen a stal se jím Boris Johnson, který se tak automaticky stal i novým premiérem Spojeného království. Jako svůj nejbližší úkol si vytýčil ukončení brexitu v co nejkratším termínu. Přejeme britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, aby odchod Británie s EU dokončil co nejdříve.

Hnutí SPD blahopřeje novému předsedovi Konzervativní strany Borisi Johnsonovi, že ho členská základna zvolila hlasováním do čela této vládní strany, kde nahradí bývalou premiérku Theresu Mayovou. Zároveň se stal novým premiérem Británie. Ve vrcholné politice Spojeného království působil od července 2016 až do července 2018 jako ministr zahraničí, předtím byl osm let starostou Londýna. Boris Johnson byl též od začátku aktivním zastáncem brexitu, za což si získal sympatie našeho hnutí. Velice si přejeme, aby se mu v nové funkci podařilo v co nejkratším termínu splnit úkol, který si stanovil do 31. října tohoto roku, spočívající ve vyvedení Spojeného království z Evropské unie, tak jak si přeje většina britských voličů.

Poté, co britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že ke dni 7. června tohoto roku opustí post vůdkyně britských konzervativců a že včele vlády zůstane do doby, než strana najde nového vůdce, začalo v celé Británii několikatýdenní hlasování všech členů této vládnoucí strany. Celkem okolo 160.000 členů této vládní strany mělo do pondělka do 17 hodin možnost dát hlas svému kandidátovi. V úterý dne 22.7.2019 ve 13 hodin středoevropského času byl výsledek oznámen široké veřejnosti. Novým předsedou byl s převahou zvolen Boris Johnson, který tak porazil protikandidáta Jeremyho Hunta. Johnson získal celkem 92.153 platných hlasů, což bylo skoro dvakrát více, než dostal Jeremy Hunt, který získal celkem 46.656 hlasů.

Členové Konzervativní strany podpořili Borise Johnsona též z důvodu, že se jim jeví jako lepší kandidát strany při možných předčasných parlamentních volbách, kde mu bude hlavním soupeřem lídr labouristů Jeremy Corbyn. Corbyn je britský politik, který je od září 2015 předsedou opoziční Labouristické strany, patřící k levicovému politickému spektru. Tato strana chce jít do případných parlamentních voleb s požadavkem setrvání země v Evropské unii na základě nového hlasování o brexitu.

Naopak Boris Johnson chce vyvést Spojené království z EU k 31. říjnu letošního roku i za cenu toho, že půjde o tzv. tvrdý brexit. V otázkách týkající se imigrace chce Johnson představit přísná opatření, která fungují například v Austrálii. Přistěhovalci budou hodnoceni v bodovém systému, který zohlední, jestli mají nabídku stabilního zaměstnání nebo zda umí anglicky. Když neprokáži dostatečnou znalost jazyka, tak se do Spojeného království nedostanou. Imigrantům chce zamezit v okamžitém čerpání sociálních benefitů. Další Johnsonovou prioritou je posílení vnitřní a vnější bezpečnosti Británie. V této souvislosti chce do roku 2022 nabrat 20 tisíc nových policistů a zachovat výši odvodu dvou procent HDP na obranu. Ve svém prvním projevu po vyhlášení výsledku volby předsedy Konzervativní strany poděkoval Boris Johnson Therese Mayové za práci, kterou pro Konzervativní stranu a zemi za dobu svého působení v pozici britské premiérky odvedla a vyzdvihnul její úsilí v rámci brexitu, který dle jeho vyjádření dotáhne do konce. Johnson převzal funkci předsedy vlády ve středu po audienci u královny Alžběty II.

Naše hnutí SPD přeje Borisi Johnsonovi, ať je ve své další politické kariéře úspěšný a ať se mu podaří dotáhnout proces odchodu Británie z Evropské unie do zdárného konce. Naši politici by měli v současné době připravovat dvoustranné mezinárodní smlouvy mezi Spojeným královstvím a Českou republikou, které budou výhodné pro obě strany.

2019-07-25T07:19:41+02:00