Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: To je opravdu naprosto nehorázné. Sluníčkáři nehodlají respektovat výsledek demokratické volby.

Aktualita

Radim Fiala: To je opravdu naprosto nehorázné. Sluníčkáři nehodlají respektovat výsledek demokratické volby.

Sluníčkářští senátoři s Václavem Láskou v čele chtějí svrhnout prezidenta Miloše Zemana, který má z ústavních institucí bezkonkurenčně nejsilnější volební demokratický mandát, a chtějí na něj podat ústavní žalobu. Hrozí nám puč a český Majdan? Hnutí SPD ve sněmovně v žádném případě pro ústavní žalobu proti prezidentu republiky hlasovat nebude. Prezident Zeman má naši plnou podporu.
Sluníčkáři chtějí svrhnout prezidenta Zemana například za to, že prezident republiky jmenoval dne 25. června 2013 předsedou vlády Jiřího Rusnoka, setkal se po říjnových volbách v roce 2013 s Michalem Haškem či odmítal jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí a mnoho dalších věcí. Žaloba má mnoho desítek stránek a nechci se vyjadřovat k jednotlivým bodům.

Obecně ale platí, že prezident republiky má dle Ústavy České republiky velké pravomoci a není pravdou, že by byl jen reprezentativní figurkou. Lze říci, že u nás je ústavou dán téměř až poloprezidentský systém a přímá volba prezidenta legitimitu prezidenta jako instituci s největší legitimitou od voličů ještě podtrhla.

Ústava byla šita na míru Václava Havla, který rozhodně nebyl jen kladečem věnců, a navazovala na ústavu první republiky, v níž měl prezident také velké pravomoci. A Tomáš G. Masaryk je velmi využíval a často velmi silně mluvil do složení vlády i agendy ministrů. Dokonce si i proti vůli stran Pětky prosadil, aby byl ministrem zahraničí nastálo Edvard Beneš, i když byl členem opoziční strany! Stejně tak Masaryk preferoval úřednické a jak on sám říkal “odbornické” vlády. K tomu doporučuji výbornou knihu Antonína Klimka Boj o Hrad.

Podobně i Ústava ČR dává prezidentu republiky obrovské pravomoci. Má de facto monopol na zahraniční politiku a na sjednání a ratifikování mezinárodních smluv. Prezident tato jednání často deleguje na vládu, ale nemusí! Záleží jen na tom či onom konkrétním prezidentovi, jak moc své pravomoci využívá.

Nemusíme a nemusíte se vším s prezidentem Zemanem souhlasit, ale je legitimně zvoleným prezidentem v přímé volbě a naše ústava dává prezidentu republiky široké pravomoci a to je třeba respektovat. My s ním nesouhlasíme v jeho podpoře války v Afghánistánu či přijetí eura, ale nevoláme kvůli tomu po jeho odvolání. Jsme totiž demokraté. Prezidenta je možné kritizovat za ledacos, ale body uvedené Láskou a spol. jsou, co se týče údajného porušování ústavy či velezrady, mnohdy naprosto směšné s účelové. Je vidět, že sluníčkáři nehodlají respektovat výsledek demokratické volby.

https://www.novinky.cz/…/511377-senat-schvalil-ustavni-zalo…

2019-07-25T18:16:29+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0