Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Odmítáme nekoncepční požadavky ČSSD na navýšení státního rozpočtu!

Vládní ČSSD se v žádném případě nechová jako řádný hospodář, který má pod kontrolou státní finance. Zcela nekoncepčně žádá pro své resorty navýšení peněz jen proto, aby se zalíbila voličům.

Hnutí SPD má od začátku působení současné vládní koalice výhrady proti ČSSD, neboť se oprávněně domnívá, že tato strana hájí pouze své priority, bez ohledu na skutečné potřeby našich občanů. Dokázala to například v minulé vládě za premiéra Bohuslava Sobotky. Je až s podivem, že i když ČSSD ztrácí své voliče, což potvrdily všechny volby konané v naší republice v posledních třech letech, dostala tato strana v současné vládě od premiéra Andreje Babiše pět důležitých ministerstev. Všechna ministerstva spravovaná ministry za ČSSD se ale potýkají s problémy a doprovázejí je různé kauzy, které nejsou ku prospěchu naší republice. Nyní, v době posledních příprav před schvalováním státního rozpočtu na rok 2020, požadují ministři za ČSSD nekoncepční navýšení již předjednaných finančních prostředků pro svá ministerstva, čímž jasně dávají všem občanům najevo, že se nechovají zodpovědně, ale pouze si našli zástupný problém, který by zahalil jejich celkovou neschopnost. I z tohoto důvodu hnutí SPD již několikrát apelovalo na ČSSD, aby její ministři odešli ze současné vlády a tak umožnili sestavení nové vlády skutečných odborníků, která se bude chovat zodpovědně a zajišťovat blaho pro naše občany. Takovou vládu, která by také prosazovala programové priority SPD, by podpořili všichni naši poslanci zastoupení v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Vláda se na svém posledním jednání před vládními prázdninami, mimo kauzy okolo odchodu ministra za ČSSD Staňka z čela resortu kultury, také zabývala návrhem státního rozpočtu na příští rok, který musí být odeslán do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ke schválení do konce měsíce září. Původně navrhovaný schodek 40 miliard dle ministrů za ČSSD nezohledňuje finanční prostředky, které pro svá jednotlivá ministerstva potřebují. Uvedl to po poslední předprázdninové schůzi vlády předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že požaduje navýšení o více jak 20 miliard pro resorty spadající pod ČSSD. Svému koaličnímu partnerovi ve vládě tak pohrozil, že v případě nezajištění navýšení požadovaných financí pro svá ministerstva odejdou z vlády. Zde jen poznamenám, že na takovéto jednání jsme od ČSSD zvyklí, ale určitě by se tak koaliční partneři chovat neměli.

ČSSD své požadavky definovala následovně:

Ministr Hamáček žádá pro ministerstvo vnitra navýšení o 5 až 6 miliard s tím, že by jinak policisté a hasiči nemohli plně plnit své úkoly. V původním vládním návrhu se však počítá s částkou, která je o 50 miliard vyšší než vloni. Ministryně Maláčová žádá pro ministerstvo práce a sociálních věcí navíc přes 11 miliard. Na zajištění chodu tohoto ministerstva je plánováno 680 miliard, což představuje více jak 40 procent z celého rozpočtu. Už v minulosti dostalo toto ministerstvo od premiéra Babiše za úkol předložit návrh opatření vedoucí k úspoře financí. Ze strany ministryně Maláčové ale žádný návrh předložen nebyl, nedošlo k celkovému personálnímu auditu, nesnížila se byrokracie ani nebylo přesně doloženo, jak jsou vynakládány finance na sociální dávky ani přehled financování jednotlivých neziskových organizací. Zde vidíme velké rezervy, ale Maláčová se tím nechce zabývat, protože by vyšly najevo zajímavé informace, např. jak toto ministerstvo plýtvá se státními financemi. Zde zmíním jeden z mnoha paradoxů. Maláčová požaduje mimo jiné skoro tři miliardy na změnu IT systémů, přičemž na informační technologie pro toto ministerstvo za minulé ministryně za ČSSD Michaely Marxové Tominové, byla neúčelně vyplacena přibližně jedna miliarda korun. Dle zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) toto ministerstvo vynakládá státní finance nehospodárně v řádu miliard korun. Ministr zemědělství Toman stejně jako ministr zahraničí Petříček žádají pro svá ministerstva navýšení o 1,5 miliardy korun. Dalších 700 milionů korun chce navíc ČSSD pro ministerstvo kultury. Přemrštěné požadavky především Hamáčka a Maláčové jsou zřejmě přípravou pro promyšlenější důvod odchodu ČSSD z vlády než jen výměna jednoho ministra.

Základní parametry rozpočtu na rok 2020 schválila vláda na konci června a počítá pro příští rok i pro další roky se schodkem 40 miliard korun. Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo financí na 1,558 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu by tak měly být 1,598 bilionu korun. Hnutí SPD odmítá nepodložené a nekoncepční požadavky ČSSD na navýšení peněz pro svá ministerstva, protože se tímto gestem snaží jenom zviditelnit. Ve finále by mohlo dojít k tomu, že by státní rozpočet nebyl schválen a nastalo by rozpočtové provizorium, což by rozhodně neprospělo naší celkové ekonomice. Celkově je také třeba říci, že by měl být v době ekonomické prosperity státní rozpočet vyrovnaný a k žádnému schodku by nemělo docházet.

2019-08-05T09:38:11+01:00