Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Boris Johnson je dle Donalda Trumpa tím pravým mužem pro jednání o brexitu!

Aktualita

Radek Rozvoral: Boris Johnson je dle Donalda Trumpa tím pravým mužem pro jednání o brexitu!

Britský premiér Boris Johnson chce splnit svůj slib vyvést do konce října toho roku Spojené království z EU za jakoukoli cenu. To se mu daří realizovat i na úkor lídrů EU, kteří hledají stále překážky, aby brexit alespoň oddálili.

Hnutí SPD si přeje, aby se odchod Britů z Evropské unie uskutečnil do konce října tohoto roku. Současné aktivity premiéra Borise Johnsona nás opravňují věřit tomu, že se mu to povede. Britský premiér je zkušený politik, který nevzdal další vyjednávání o irské pojistce, o které se už představitelé EU nechtěli dohadovat. Jejich důvod a neochota dále vyjednávat s Británií byl veden s cílem alespoň oddálit termín odchodu Spojeného království z Evropské unie. Právě irská pojistka je posledním sporným bodem, aby se mohl uskutečnit brexit s dohodou. V hnutí SPD jsme přesvědčeni, že i problematická irská pojistka bude vzájemně dohodnuta a Británie proces odchodu z EU zdárně dokončí.

Premiér Johnson nenechává nic náhodě a relativně krátký čas do konce října se snaží co nejefektivněji využít. Pro sjednání brexitu s dohodou a odstranění irské pojistky navštívil dne 21. srpna v Berlíně německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta následně na společné tiskové konferenci s Johnsonem uvedla, že spolková republika upřednostňuje brexit s dohodou. Johnson naopak zdůraznil, že se jeho vláda cítí plně vázána ochranou práv více jak tří milionů občanů ostatních unijních zemí žijících v Británii. Následný den jednal Johnson v Elysejském paláci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který ale nebyl k brexitu s dohodou tak vstřícný. Poslední velké jednání absolvoval britský premiér v neděli dne 25. srpna s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem v rámci Summitu států G7, který proběhl v Biarritzu  na jihu Francie.

V rámci dvoustranného jednání s Tuskem, který neustále odmítal další jednání ve prospěch brexitu s dohodou, přišel Boris Johnson s významným prohlášením spočívajícím v tom, že pokud Británie opustí unii bez dohody (tzv. tvrdý brexit), nebude už z právního hlediska dlužit 39 miliard liber (v přepočtu 1,1 bilionu korun), což činilo původní odhadovanou výši tzv. brexitového účtu. Podle propočtů britských právníků by Británie měla zaplatit jen necelou čtvrtinu uvedené částky. To přinutilo Donalda Tuska ke změně názoru a je ochoten ještě o irské pojistce jednat. Britský premiér Johnson tak od svých unijních partnerů žádá, aby z dohody vyjednané jeho předchůdkyní Theresou Mayovou byla odstraněna irská pojistka, jinak se Evropská unie nedočká téměř čtyřiceti miliard liber.

Hnutí SPD zastává stejný názor na britského premiéra Borise Johnsona, který vyslovil americký prezident Donald Trump na výše zmíněném Summitu na jihu Francie: „Johnson je tím pravým mužem pro jednání o brexitu.“ Tím veřejně vyslovil svůj předpoklad, že Británie opustí Evropskou unii k poslednímu říjnovému dni tohoto roku. Zároveň Donald Trump po společném jednání s Borisem Johnsonem také mimo jiné prohlásil: „Británie bude mít po odchodu z Evropské unie se Spojenými státy velkou obchodní dohodu, kterou bude možné uzavřít velmi rychle.“ Hnutí SPD apeluje na naše politiky, aby také pracovali na přípravě dvoustranných smluv mezi Velkou Británií a Českou republikou, které by se začaly realizovat po ukončení členství Spojeného království v Evropské unii.

2019-08-27T09:53:15+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0